Războiul nu mai poate fi evitat! Anunțul teribil de la Moscova a venit de la cel mai înalt nivel

SUA Rusia

SURSA FOTO: Dreamstime

Un decret semnat de Vladimir Putin săptămâna trecută a fost subiect de discuție în Statele Unite. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a fost cel care a l-a abordat în cadrul unei conferințe de presă.

SUA: Vladimir Putin nu primește înapoi Alaska

Departamentul de Stat din Statele Unite a respins informațiile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat guvernului său să cerceteze fostele „proprietăți imobiliare” ale națiunii în străinătate, afirmând că Alaska va rămâne în mâinile americanilor, transmite The Hill.

Putin a semnat săptămâna trecută un nou decret pentru a aloca fonduri pentru cercetarea și înregistrarea proprietăților rusești de peste hotare, inclusiv a celor din fostele teritorii ale Imperiului Rus și ale Uniunii Sovietice, a relatat mass-media de stat rusă TASS.

Decretul, care intervine în contextul invaziei în curs a Rusiei în Ucraina, nu a menționat în mod specific Alaska, deși a atras atenția bloggerilor militari, care au susținut că Vladimir Putin se folosește de acest decret pentru a declara că vânzarea de către Rusia a ultimului stat de frontieră către SUA, în 1867, este ilegală.

„Ei bine, cred că pot vorbi în numele tuturor celor din guvernul SUA pentru a spune că, cu siguranță, nu o va primi înapoi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în timpul unei conferințe de presă de luni, provocând râsete din partea audienței sale.

Institutul pentru Studiul Războiului a remarcat săptămâna trecută că „parametrii exacți a ceea ce constituie proprietatea actuală sau istorică a Rusiei sunt neclari”.

„Kremlinul ar putea folosi „protecția” proprietății revendicate în țări din afara granițelor sale recunoscute la nivel internațional pentru a înainta mecanisme de soft power în statele post-sovietice și învecinate care au ca scop final destabilizarea internă”, a scris institutul într-o evaluare a campaniei ofensive rusești.

Putin spunea despre vânzarea din 1867 că este „ieftină”

Institutul a indicat o postare pe Telegram a unui blogger militar care a sugerat că Rusia ar putea începe să promulge legea în Alaska și în părți din Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală.

Putin, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri din 2014 a calificat vânzarea din 1867 drept „ieftină” și a susținut că oamenii nu ar trebui „să se agite în legătură cu aceasta”.

„Putem calcula suma echivalentă, dar a fost cu siguranță ieftină. Rusia este o țară nordică, cu 70% din teritoriul său situat în nord și în nordul îndepărtat. Nici Alaska nu este situată în emisfera sudică, nu-i așa? Este frig și acolo. Hai să nu ne agităm din cauza asta, bine?”, a spus el.

În timp ce Putin a părut să minimalizeze vânzarea, deputatul rus Serghei Mironov a lăsat să se înțeleagă, în decembrie, că Moscova ar putea să-și revendice teritoriile în viitor.

„Ați vrut o nouă ordine mondială? Primiți și semnați. Venezuela a anexat un al 24-lea stat, Guyana-Essequibo. Acest lucru se întâmplă chiar sub nasul celui care a fost odată marele hegemon al Statelor Unite. Tot ce mai rămâne este ca Mexicul să i returneze Texasul și restul. Este timpul ca americanii să se gândească la viitorul lor. Și, de asemenea, la Alaska”, a scris Mironov pe X luna trecută.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a glumit pe seama răspunsului Departamentului de Stat mai târziu, luni, scriind pe X: „Potrivit unui reprezentant al Departamentului de Stat, Rusia nu primește înapoi Alaska, care a fost vândută Statelor Unite în secolul al XIX-lea. Asta este, atunci. Și așteptăm să fie returnată în orice zi. Acum războiul este inevitabil”, cu un emoji de râs atașat.