La data de 21 septembrie, Mexicul a recunoscut statutul de economie de piata pentru Romania, o prima masura in acest sens fiind reducerea taxei antidumping la importurile de produse siderurgice din Romania cu aproape 50%, informeaza un comunicat al Guvernului.



Investigatia antidumping fusese initiata de Unitatea de Practici Comerciale Internationale din cadrul Secretariatului Economiei din Mexic la data de 12 august 2003.



Departamentul de Comert Exterior din cadrul Ministerului Economiei si Comertului din Romania si producatorul roman implicat, actualul MITTAL STEEL GALATI S.A., au fost notificati corespunzator de autoritatile mexicane privind declansarea acestei investigatii antidumping, cu respectarea prevederilor internationale.



Pe fondul investigatiei antidumping, la data de 12 mai 2004 fusese adoptata o taxa antidumping provizorie la importul in Mexic al unor sortimente de tabla, avand nivelul de 120,4% pentru marfa originara din Romania.

Prin noua decizie, taxa antidumping la importurile de produse siderurgice din Romania a scazut la 67,6%.



Decizia Mexicului survine pe fondul unor progrese facute de statul roman precum convertibilitatea monedei nationale, climatul investitional, mecanismul de formare a preturilor, stadiul privatizarii, reforma fiscala si liberalizarea pietei.


Unul dintre avantajele majore ale recunoasterii statutului de economie de piata este apararea dreptului de acces al marfurilor originare din Romania pe piata Mexicului in conditii de competitivitate, luandu-se in considerare cheltuielile efectiv realizate de agentii economici din Romania.


In acelasi timp, noul statut oferit Romaniei contribuie la sporirea increderii firmelor mexicane in efectuarea de operatiuni comerciale cu firmele romanesti si atragerii de investitii in tara noastra.




Sursa: Capital, 23 septembrie 2005