Mezelurile, o super carne? Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, în cadrul unei emisiuni televizate, de ce ar această părere. Iată ce explicație a oferit aceasta.
Mezelurile, o super carne?
Invitată în emisiunea „La Măruță” de la Pro TV, Mihaela Bilic a dezvăluit motivele pentru care consideră mezelurile a fi o „super carne”. Potrivit ei, acestea reprezintă un concentrat de carne, fiind bogate în grăsimi și proteine, iar gustul lor este intens.
„Ca și la brânzeturi… știți cum scrie pe brânză că un kilogram de brânză se face din 7 litri de lapte? Deci în brânză se concentrează proteinele, grăsimea. Așa se face brânza.
Așa cum din lapte iese brânza care este un super lapte, eu așa o numesc, așa este și cu mezelurile. Toată lumea a văzut în străinătate când fac spaniolii și italienii bucățile de jambon. Acolo când îl vezi după ce a fost uscat, afumat, el este mic, ca și volum, pentru că a pierdut o parte din apă. Apa este cel mai bun mediu de a dezvolta bacterii și când vrei să ții un produs mai mult, îl usuci, scoți apa din el, îi dai sare și condimente care împiedică multiplicarea bacteriană și în felul acesta volumul scade”, a explicat ea la Pro TV.
Nutriționistul a mai adus în discuție un aspect important. În cazul mezelurilor, porția corectă este de 40-50 de grame. Ea a punctat, de asemenea, că mezelurile nu se mănâncă la fel de des precum carnea.
„Deci, mezelurile concentrează grăsimea și proteina din carne. E mult mai puțină apă acolo. Rețeta de parizer și de crenvurști e una veche, cu tradiție. Deci mezelurile sunt un concentrat din carne pentru simplul fapt că au gust mai puternic, grăsime și proteine mai multe. Tăiem feliuțele subțiri pentru că au gust intens și acolo unde porția corectă de carne este 150 de grame, la mezeluri, ca și la brânzeturi, ajungem la 40-50 e grame. Deci sub 50 de grame, porția corectă. E foarte important de înțeles!
Deci, în momentul în care este de bună calitate respectivul produs, că e vorba de salam, jambon, etc, și calitatea o citim din ingredientele de pe etichetă, atunci trebuie să știm două lucruri: mezelurile nu se mănâncă la fel de des ca și carnea și porția de mezeluri este doar o treime din porția de carne”, a spus aceasta.
Sunt nitriții din mezeluri periculoși?
Mihaela Bilic a vorbit, totodată, despre convingerea oamenilor că nitriții sunt periculoși pentru sănătate. Aceasta a spus că informația este de multe ori scoasă din context. Așadar, nu ar trebui să desființăm mezelurile.
„Întotdeauna au fost asociate mezelurile cu nitriți și s-a spus că nitriții sunt periculoși pentru sănătate. Se fac niște enunțuri de breaking news, se scoate din context.
Uitați-vă pe etichetă! Avem mezeluri care nu conțin niciun fel de aditivi, niciun fel de conservanți și în care veți regăsi, așa cum făceau bunicii noștri, acasă, ingredientele curate: carne, condimente, sare.
Nu putem arunca mezelurile la coșul de gunoi, pe sistemul desființăm mezelurile, dar este o chestiune de alegere. În momentul în care alegi un produs care are mai mult de 4-5 ingrediente pe etichetă, nu mai este un produs sănătos și mai bine îl lăsăm în raft”, a afirmat aceasta.
Nutriționistul a explicat că rolul nitriților este de a conserva carnea, la fel ca în cazul sării. Aceștia sunt, de asemenea, antioxidanți. Sunt așadar, utili în prevenirea râncezelii.
„Nitratul de sodiu (nitriții), a fost descoperit și folosit, la fel ca și sarea, pentru a conserva carnea. Trebuie să știm beneficiile acestor nitriți.
Dacă punem nitriți într-un preparat, exact cum punem sare, nu avem riscul să avem în el Salmonella sau Toxina botulinică care sunt periculoase pentru viață. Ei au rol de protecție, omoară aceste bacterii care sunt cu risc vital.
Nitriții sunt antioxidanți. Ce înseamnă oxidare? Culoarea devine gri-cenușie. Probabil că ați văzut pe rafturile supermarketului, dacă o pungă din aceea vidată s-a perforat din greșeală și a intrat aerul, veți vedea că respectivul produs s-a făcut cenușiu-gri, ai impresia că este stricat, dar el este oxidat deoarece carnea prin oxidare devine gri.
Mezelurile cu nitriți rămân în continuare roz la aspect, lucru care este vital pentru simțurile noastre. Dacă culoarea ar fi de culoare gri-cenușie nu am putea să o mâncăm.
Acești nitriți sunt benefici pentru că împiedica râncezirea. Deci, inclusiv grăsimile din carne, în prezența nitriților, sunt protejate și nu riscăm să avem gustul acela de rânced”, a spus Mihaela Bilic.
Sfaturi pentru cei care sunt la dietă
Recent, Mihaela Bilic a furnizat mai multe sfaturi pentru persoanele aflate la dietă. Nutriționistul este recunoscut pentru sfaturile valoroase pe care le oferă online și în alte medii. De data aceasta, specialistul a explicat care sunt alimentele care nu numai că ne pot ajuta să ne potolim foamea, ci și să susținem procesul de slăbire.
Astfel, Mihaela Bilic a evidențiat importanța acordată de persoanele aflate la dietă în stabilirea meniului lor. Ea a subliniat că alimentele bogate în fibre și proteine sunt cruciale pentru a ne menține sațietatea pe termen lung.
Expertul menționează că aceasta este soluția pentru a depăși senzația continuă de foame. În plus, aceste alimente sunt benefice în eforturile de pierdere în greutate.
Diferența crucială este că aceste alimente nu sunt încărcate cu grăsimi, sare sau zahăr. De asemenea, alimentele procesate sunt de evitat, deoarece oferă o senzație de sațietate temporară. Mai multe puteți citi aici.