Cares sunt cele mai sănătoase mezeluri?
Mezelurile sunt des cumpărate de către români din magazine. Aceste alimente te pot ajuta să faci imediat un sandwich. Unii preferă să se ferească de aceste alimente pe motiv că nu sunt sănătoase.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a precizat că anumite mezeluri sunt, de fapt, sănătoase. Chiar și așa, expertul spun că ar trebui ca acestea să fie consumate cu moderație. De exemplu, aceasta recomand un consum de aproximativ 50 de grame de mezeluri zilnic.
Aceasta le mai recomandă oamenilor ca atunci când cumpără mezeluri să se asigure că acestea sunt proaspete.
În ceea ce privește cele mai bune mezeluri, expertul le aduce în discuție pe cele crud-uscate. Acestea sunt văzute drept un tip de super-carne.
Mihaela Bilic a explicat că un produs de 100 de grame, de exemplu, a fost creat din 150 sau 120 de grame de carne.
„Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță.
Efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust”, a spus Mihaela Bilic.
Cum trebuie consumate mezelurile?
Mihaela Bilic a remarcat că mezelurile care sunt afumate sau deshidratate pierd conținutul de apă, concentrând astfel proteinele și grăsimile.
De aceea, specialistul le descrie drept o formă de carne excepțională sau „super-carne”.
Mihaela Bilic a menționat că atunci când consumăm astfel de produse, ar trebui să le tăiem extrem de subțire. Ea a explicat că dimensiunea corectă a unei porții de mezeluri, care reprezintă sursa principală a problemelor, ar trebui să fie mult mai mică decât cea a cărnii.
Prin urmare, în timp ce o porție adecvată de carne ar fi în jur de 125-150 de grame, pentru mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, dimensiunea corectă ar fi asemănătoare cu cea recomandată pentru brânzeturi – între 30 și 50 de grame.
„Atunci când le consumăm trebuie să le tăiem extrem de subțire. Porția corectă de mezeluri, pentru că de aici vine toată problema, trebuie să fie mult mai mică decât de carne.
Deci dacă la carne avem porție corectă de 125-150 de grame, la mezeluri, cum ar fi salamul de Sibiu, porția corectă este ca și la brânzeturi – 30-50 de grame”, a mai spus Mihaela Bilic.
Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, cei care își doresc să mențină o siluetă ar trebui să includă în alimentație șuncă fiartă. Aceasta a adăugat că mezelurile ar trebui să fie de înaltă calitate și să prezinte pe etichetă un conținut de cel puțin 80%.