În acest sens, MFE a lansat în consultare publică o linie de finanţare, 'Solidar', cu o alocare de 20 milioane de euro din Programul Operaţional Capital Uman (POCU). Schema vizează sprijin pentru 200 de întreprinderi de economie socială, care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacităţii, adaptarea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, transfer de know-how, parteneriat, etc.
"Întreprinderile din sectorul economiei sociale întâmpină chiar mai multe probleme decât întreprinderile tradiţionale în a găsi finanţare publică sau privată. Fondurile europene sunt o soluţie, aşa că fructificăm oportunitatea şi lansăm acest mecanism de finanţare. Vestea buna este că nu este singurul, ci primul dintr-o serie de apeluri dedicate economiei sociale", a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, citat într-un comunicat.
Economia socială este un sector în ascensiune în România, dar se situează încă mult sub cel din statele membre UE. În România, ponderea angajaţilor în sectorul economiei sociale este de 1,7%, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 6,5%. Această linie de finanţare sprijină măsura 24.4 din Pachetul Naţional Anti-sărăcie, adoptat de Guvern în februarie 2016.
Potrivit MFE, printre problemele pe care întreprinderile de economie sociala le adresează sunt: sărăcia şi excluziunea, marginalizarea, lipsa accesului la servicii (sociale, medicale, financiare, etc.) sau la pieţe pentru micii producători şi lucrători, lipsa oportunităţilor pe piaţa muncii pentru persoane fără calificare profesională, degradarea mediului înconjurător.
MFE aşteaptă recomandări pe marginea ghidului 'Solidar', până la data de 10 august 2016, iar depunerea de proiecte este programată pentru perioada 1 septembrie – 30 septembrie 2016.
Apelul de proiecte 'Solidar' face parte din Axa prioritara 4 – Incluziunea socială şi combaterea sărăciei.
Programul Operaţional Uman 2014-2020 are o alocare totală de 4,326 miliarde euro. Programul stabileşte priorităţile de investiţii, obiectivele specifice şi acţiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând astfel investiţiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007-2013 şi contribuind la reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi Statele Membre ale UE. În vederea atingerii obiectivelor propuse, în cadrul POCU au fost stabilite 7 Axe Prioritare.
AGERPRES