Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 110,4 miliarde lei, reprezentând 18,2% din PIB, au fost cu 8% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,5 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+6,3%), accize (+5,2%), impozit pe venit (+16,0%), impozit pe profit (+5,4%). Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+4,3 %) şi venituri nefiscale (+13,4%).
Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 29,9 miliarde lei, în creştere cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Veniturile nefiscale au crescut de asemenea, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent la bugetul de stat cu 25,2% şi la instituţiile autofinanţate 17,8%.
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 42,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 117,3 miliarde lei, reprezentând 19,3% din PIB, au crescut în termeni nominali cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar ca pondere în PIB s-au redus cu 0,3 puncte procentuale.
Au fost înregistrate creşteri faţă de aceeaşi perioadă din anul 2011, în principal, la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 44,2%, dobânzi cu 26,5%, bunuri şi servicii cu 7,6%.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut îndeosebi la administraţiile locale precum şi la fondul naţional de sănătate ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente.
Cheltuielile de personal au crescut cu 2,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se, în principal, datorită majorării cu 8% a salariilor personalului bugetar, care se reflectă în buget începând cu luna iulie 2012.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 17,4 miliarde lei (2,9% din PIB), crescând în termeni nominali cu 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Sursa: Agerpres
MFP: Deficitul bugetar după primele șapte luni s-a redus la 1,15% din PIB
25 august 2012, 10:02
Ultima modificare în 25 august 2012, 13:02
Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat după primele şapte luni din 2012 cu un deficit de 6,97 miliarde lei, respectiv 1,15 % din PIB, comparativ cu un deficit bugetar de 11,3 miliarde lei, respectiv 1,96% din PIB, la aceeaşi dată a anului precedent, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Etichete: deficit bugetar,
deficitul,
mfp,
reducere
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Pierderile înregistrate în agricultură din cauza secetei sunt estimate la cel puţin 2,5 miliarde de euro
- Portugalia ar putea fi nevoită să ceară mai multă flexibilitate bugetară
- Ministrul Agriculturii: Vor fi creşteri importante de preţ la grâu, porumb şi floarea soarelui din cauza secetei
- UE nu negociază un nou ajutor pentru Spania şi nu se aşteaptă la vreo solicitare de acest fel în curând
- Germania vrea Grecia in zona euro
- Ministru: Vom face faţă cheltuielilor cu pensiile şi salariile, prevăzute până la sfârşitul anului
- Producţia de cereale recoltată în vara acestui an a totalizat aproape şase milioane de tone
- Casa solară Prispa a fost vândută unor băcăuani pentru 45.000 de euro
- Sorin Oprescu: Parcarea de la Universitate va fi gata în septembrie
- Speriaţi de criza politică, românii au ales să economisească în valută