Emisiunea de obligaţiuni în dolari pe 10 ani, deschisă azi pe piaţa americană de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP), se îndreaptă spre a devein un succes de proporţii. Astfel, cererea pentru titlurile româneşti este una de excepţie, peste orice aşteptări, ajungând la 6 miliarde de dolari la închiderea registrului de depunere a ofertelor, potrivit Ziarului Financiar care citează surse oficiale.
Pe lângă volumul spectaculos de sume licitate, randamentul mediu s-a situat la 6,87%, sub cel pe care MFP era dispus să-l plătească, de circa 7%. În aceste condiţii, rămâne la latitudinea MFP câţi bani va atrage, având la dispoziţie sume cu mult peste nivelul datoriei externe scadente în 2012, de 1,5 miliarde euro (2 miliarde dolari).
Până la urmă, profitând de situaţia stabilizată pe termen scurt pe pieţele internaţionale, Finanţele au ajuns să aibă la dispoziţie sume impresionante, cu mult peste nevoile de finanţare, similar cam cu situaţia de care a avut parte în ianuarie pe piaţa locală.
În prima lună din acest an, MFP a atras de la băncile locale circa 10 miliarde lei, în condiţiile în care titlurile de stat scadente în ianuarie s-au cifrat la 3,2 miliarde lei. Practic, ştiind că luna ianuarie este o lună în care bugetul nu prea înregistrează deficit, MFP şi-a consolidat nivelul stocului de rezervă (buffer), care spre finalul anului trecut se situa la peste 3 miliarde euro.
Ora 15:00
Ministerul FinanţelorPublice (MFP) a deschis o emisiune de obligaţiuni denominate în dolari pe zece ani pentru piaţa din SUA, prin care oferă investitorilor un cupon de 7% pe an, a confirmat azi secretarul de stat din MFP Bogdan Drăgoi, potrivit economiştilor ING care citează Reuters.
Potrivit lui Drăgoi, România încearcă acum să profite de condiţiile bune din pieţe, cele care fac posibilă stabilirea cuponului la circa 7%. Emisiunea va fi intermediată să un consorţiu de bănci format din Citigroup, Deutsche Bank şi HSBC.
„În prezent, mid-swap la dolar este de circa 2% pe 10 ani, iar CDS pentru România se situează în jurul a 4,2%. Dacă ar fi să adăugăm şi o primă de risc de circa 100 de puncte de bază (1%), rezultă că preţul anunţat pentru pornire la această licitaţie este în apropierea pieţei. Acum, nu se ştie cât de activă e piaţa pe CDS (Credit Default Swaps – prima de risc) pentru România, cât de relevant e nivelul de 4,2%”, a declarat pentru Capital Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank România.
Muscalu spune că, deşi pentru plata datoriei externe scadente în acest an aveam la dispoziţie linia de la FMI, e bine că acoperim această nevoie de finanţare din pieţe şi păstrăm acei bani pentru situaţii cu adevărat dificile.
„Dacă o să luam o sumă apropiată de 1,5 miliarde euro, cam cât e datoria extrenă scadentă în acest an, asta ar fi bine. Depinde acum dacă vor putea să atragă mai mult dacă este o decizie bună în actualele condiţii de preţ. În perspectiva optimistă pe care o avem şi noi, costurile din prezent ar putea fi considerate cam mari. Deci dacă vor atrage circa 2 miliarde de dolari, asta înseamnă că şi-au asigurat scdenţele pentru acest an. Nu cred vor fi dispuşi să plătească preţuri prea ridicate pentru a atrage mai mult, întrucât la precedentele licitaţii pe pieţele externe CDS-ul se situa la jumătate faţă de prezent”, a explicat Muscalu.