După majorarea din septembrie, venită după marea recalculare, urmează „mica recalculare”. De la 1 septembrie începe o nouă recalculare la casele de pensii, cea care va include şi veniturile nepermanente.
După mare vine mic. Pensiile care se majorează și la „mica recalculare”
Începând cu 1 septembrie, va avea loc o nouă recalculare a pensiilor, care va include și veniturile nepermanente. Casa de Pensii a anunțat că pensionarii care au realizat astfel de venituri suplimentare după aprilie 2001 nu sunt obligați să prezinte documente suplimentare la casele de pensii.
Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii Iași, a menționat că nu se așteaptă la creșteri semnificative ale pensiilor în cadrul celei de-a doua etape a recalculării, cunoscută sub numele de „mică recalculare”, comparativ cu prima etapă.
Conform explicațiilor oferite, pensionarii trebuie să aducă adeverințe de venit doar pentru sumele realizate înainte de aprilie 2001. Pentru veniturile obținute după această dată, nu sunt necesare documente suplimentare, deoarece datele sunt deja înregistrate în sistemul informatic.
„La această «mică recalculare» nu ne așteptăm la creșteri semnificative ale pensiilor, comparativ cu «marea recalculare». Motivul este că, de-a lungul timpului, au existat persoane care au acționat în instanță pentru veniturile nepermanente nevalorificate și au câștigat, însă majorările obținute nu au fost considerabile. În această etapă, se includ veniturile nepermanente care nu au fost valorificate inițial la pensie. Pensionarii pot prezenta adeverințe de venit și vor fi incluși în recalculare”, a declarat Maria Andronache, potrivit Ziarul de Iași.
Pensiile nu țin cont de vechimea în muncă
Într-un interviu acordat la Antena 3 CNN, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a discutat despre motivul pentru care perioada efectivă de muncă nu este luată în considerare și despre decizia de a nu majora pensiile care sunt sub 2.000 de lei, conform noii legislații privind pensiile.
Simona Bucura Oprescu a explicat că legea pensiilor reflectă contributivitatea. Ea a oferit ca exemplu cea mai mare pensie din România din sistemul public de pensii, care aparține unui asigurat social ce a cotizat timp de 18 ani. Potrivit ei, veniturile mari ale acestuia au fost proporționale cu contribuția sa la asigurările sociale, explicând astfel nivelul ridicat al pensiei.
Ministrul a subliniat că, indiferent de durata stagiului de cotizare—fie că este vorba de 18 ani sau de 25-35 de ani—ponderile cele mai mari sunt reprezentate de punctele de contributivitate, care sunt corelate cu veniturile obținute de pensionar. De asemenea, a menționat că punctele de stabilitate se adaugă pentru a recompensa munca și perioadele lungi de cotizare, contribuind astfel la predictibilitatea și stabilitatea sistemului public de pensii.
Aceste puncte de stabilitate sunt acordate doar pentru perioadele efectiv lucrate, după 25 de ani de cotizare. Astfel, pentru un stagiu de cotizare între 25-30 de ani, se acordă 0,5 puncte suplimentare, iar pentru un stagiu între 30-35 de ani, se acordă 0,75 puncte suplimentare.
Noua lege face dreptate
Ea a adăugat că, în trecut, toți au lăudat principiul contributivității, inclusiv cei care în prezent critică legea pensiilor.
Simona Bucura Oprescu a afirmat că, deși în trecut s-a lăudat cu principiul contributivității, puțini au aplicat acest principiu.
Potrivit ei, actuala legislație a pensiilor aduce dreptate pentru români, iar acum, în ciuda criticilor primite, ea consideră că legea este una bună și că românii vor recunoaște beneficiile acesteia.
Ministrul a subliniat că, în zilele următoare, cei care primesc pensiile prin cont vor observa că acestea nu scad și că majoritatea românilor vor primi pensii în funcție de cât și cum au muncit.