După implementarea recalculării pensiilor pe baza contributivității, pensionarii din Bistrița-Năsăud se mobilizează pentru a-și actualiza pensiile. Peste 3.700 de pensionari au depus deja documente pentru "mica" recalculare, care include veniturile și sporurile nepermanente.
Pensiile românilor şi „mica” recalculare. După recalcularea pensiilor pe bază de contributivitate, realizată la 1 septembrie, pensionarii din Bistrița-Năsăud se mobilizează pentru a-și actualiza pensiile. Această inițiativă, cunoscută sub denumirea de „mica” recalculare, le permite pensionarilor să aducă la cunoștința Casei Județene de Pensii veniturile suplimentare obținute anterior datei de 1 aprilie 2001.
Procesul de „mică” recalculare. Pensiile actualizate
Pensionarii care doresc să beneficieze de această recalculare trebuie să prezinte adeverințe de la angajatori sau de la deținătorii de arhive. Prin aceste documente trebuie să demonstreze că au primit prime, al 13-lea salariu sau alte tipuri de compensații înainte de 1 aprilie 2001.
Mirela Curac, purtător de cuvânt al Casei Județene de Pensii, explică:
„Pentru ‘mica’ recalculare, pensionarii trebuie să prezinte adeverințe de la angajatori sau de la deținătorii de arhive, din care să reiasă că au primit al 13-lea salariu, prime sau premii înainte de data de 1 aprilie 2001.”
Venituri și sporuri incluse
Pensiile românilor şi „mica” recalculare. Pensionarii pot include în recalculare diverse tipuri de prime, cum ar fi primele de vacanță, primele de Paște și cele de concediu, atâta timp cât s-au reținut contribuțiile de asigurări sociale.
„Primă de vacanță, primă de Paşte, de concediu și pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale și acum pot fi adăugate la pensie. După 2001, toată evidența muncii noastre- în declarațiile CAS, nu mai e nevoie să o dovedim suplimentar. De fapt, ele se valorifică în calculul pensiei.”, adaugă Curac.
O cerere mare din partea pensionarilor
Casa Județeană de Pensii din Bistrița-Năsăud a fost copleșită de numărul mare de solicitări din partea pensionarilor.
„Până acum, da, am avut solicitări, în jur de 3.700 de adeverințe întocmite pentru valorificarea lor în calculul pensiei. Nu este un termen limită.”, menționează Mirela Curac.
Este important de reținut că nu există un termen limită pentru depunerea documentelor.
Termene și modalități de plată
Documentele prezentate înainte de 1 septembrie vor fi procesate prin decizii de recalculare, iar plățile vor începe de la această dată. Cele dovedite după 1 septembrie vor fi acordate începând cu prima zi a lunii următoare depunerii cererii.
„Ideea este că cele prezentate până la data de 1 septembrie vor fi acordate prin decizii de recalculare și plata se va efectua începând cu data de 1 septembrie și cele dovedite după această dată vor fi acordate începând cu data de întâi a lunii următoare depunerii cererii.”, subliniază Mirela Curac.