Mica recalculare a pensiilor

Conform lor, mica recalculare a pensiilor este concepută pentru a corecta inechitățile pentru cei care au beneficiat de sporuri și venituri nepermanente de-a lungul timpului.

„O să avem o a doua… noi spunem mica recalculare pentru aceste sporuri nepermanente, iar în cazul în care nu au aceste adeverințe, fie că nu au reușit să le obțină de la angajator sau de la deținătorii de arhive, aceste adeverințe pot fi aduse în continuare, termenul limită nu este 1 septembrie”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Potrivit acesteia, este importat să încerce să găsească acele documente prin care să ateste faptul că au avut venituri nepermanente pentru care s-a datorat contribuția, potrivit realitatea.net.

Simona Bucura Oprescu a afirmat că vor exista două etape. Prima etapă presupune recalcularea tuturor pensiilor conform unei formule. Recalcularea este automată începând cu 1 septembrie, bazată pe informațiile existente în sistem.

Ministrul Muncii a menționat că pensionarii vor primi în august deciziile prin care se vor recalcula toate pensiile conform noii legi. De la 1 septembrie, se va efectua o mică recalculare doar pentru sporurile nepermanente. În cazul în care după 1 septembrie vor fi aduse în continuare adeverințe, acestea vor fi luate în considerare, iar pensionarul își va primi banii din luna următoare.

Simona-Bucura-Oprescu
SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura-Oprescu

Vârsta de pensionare pentru femei și bărbați va crește la 65 de ani

Amintim că vârsta de pensionare pentru femei și bărbați ava crește la 65 de ani. Simona Bucura Oprescu a explicat că potrivit unei directive europene, vârsta de pensionare va crește treptat. Totuși, vârsta de pensionare pentru bărbați și femei în România va rămâne neschimbată.

Ministrul a subliniat că pentru a modifica vârsta de pensionare s-a pus în aplicare un mecanism care asigură că aceasta nu va fi crescută decât dacă speranța de viață se modifică semnificativ.

Ea a adăugat că cerința europeană, adoptată de România prin PNRR, prevede că până în 2025 vârsta de pensionare pentru femei și bărbați va crește treptat până la 65 de ani. În scopul protejării femeilor, au fost introduse două măsuri compensatorii.

„În ceea ce privește modificarea vârstei de pensionare, noi am venit cu un mecanism, cu o garanție pentru pensionari, că vârsta nu va crește decât dacă se modifică semnificativ speranța de viață. Este important ca pensionarii să știe că este o cerință europeană asumată de România prin PNRR care vizează reforma pensiilor, care spune că până în 2025 vârsta de pensionare pentru femei și barbați să crească eșalonat până la 65 de ani.

Pentru a nu pedepsi femeile am venit cu două măsuri care îndulcesc reforma. Acestea vizează doamnele care au copii și care vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil. Dacă ai fost în concediu de creștere copil, beneficiezi de doi ani contributivi la pensie. Activitatea de a sta acasă cu copilul este recunoscut de statul român.

Dacă cineva vrea să se pensioneze anticipat, se pune și perioada de creștere copil”, a declarat ministrul pentru România TV.

Ministrul Muncii a afirmat că nicio pensie nu va fi impozitată, cu excepția celor care depășesc suma de 2.000 de lei, pentru care se aplică o taxă de 10%. Mai multe puteți citi aici.