Mica recalculare va fi gata în martie 2025. Cine va primi bani în plus la pensie?

Statul trebuie să pună bani deoparte în bugetul viitor pentru o mică recalculare a pensiilor, care ar trebui să fie gata până în martie anul viitor. Conform simulărilor, aproximativ un milion de pensionari vor primi pensii mai mari după această recalculare.

Pentru a beneficia de majorarea pensiei, pensionarii trebuie să depună la dosar documentele care arată veniturile nepermanente (cum ar fi primele, premiile, sporurile, acordul global sau al 13-lea salariu), dacă nu le-au depus deja. Se estimează că cei mai mulți bani vor primi pensionarii care au lucrat pe baza unui acord global.

Statul trebuie să pună bani deoparte în viitorul buget pentru această recalculare, iar impactul va depinde de cum va decurge procesul. În prezent, oamenii continuă să depună documentele necesare la casele de pensie, dar experții spun că majorarea pensiilor nu va fi suficientă pentru a acoperi costurile pe care pensionarii trebuie să le plătească firmelor private de arhivare atunci când trebuie să recupereze documentele de la aceste companii.

Pentru a primi mai mulți bani la mica recalculare, pensionarii trebuie să aducă adeverințele care dovedesc veniturile lor nepermanente, cum ar fi:

Cum pierd bani la pensie cei care participă la Mica Recalculare?

Cum pierd bani la pensie cei 860.000 de pensionari care participă la Mica Recalculare? Care este greșeala pe care o fac? Vă explicăm conform documentelor oficiale.

Mica Recalculare presupune recalcularea pensiilor unui număr mare de pensionari pentru a doua oară. Deocamdată, nu știm exact câți pensionari vor beneficia de acest proces.

Pensionarii care au lucrat înainte de 2001 pot depune adeverințe care să arate că au avut venituri nepermanente, cum ar fi munca în acord global, sporuri, ore suplimentare, munca de noapte, în weekend sau în zilele libere. Aceste venituri nu au fost luate în calcul la Marea Recalculare. Pe baza acestor adeverințe, care trebuie depuse până pe 1 martie, pensia va fi recalculată.

CNPP nu a comunicat câte pensii vor fi recalculate, dar putem face o estimare. În Iași, de exemplu, sunt deja depuse 30.000 de cereri de recalculare din totalul de 159.000 de pensii, ceea ce înseamnă că aproximativ 18% din pensii vor fi recalculate acolo.

Acest procent ar putea crește semnificativ, având în vedere că mai sunt două luni în care pensionarii pot depune adeverințele cu venituri nepermanente. Dacă am aplica acest procent de 18% la nivel național, ar rezulta că aproximativ 860.000 de pensii vor fi recalculate.