„Sunt încrezător că se va realiza asta. Una din problemele privind echivalenţa este ceea ce se se cheamă un proces autonom în cadrul UE, şi cred că de când premierul britanic a atras atenţia asupra progreselor lente ale unor din aceste procese autonome, ca să fiu corect faţă de UE, a avut loc o accelerare. Deci, sunt încrezător, da”.
Până la termenul limită din 30 iunie, Marea Britanie şi Uniunea Europeană nu au reuşit să finalizeze evaluările pentru „echivalenţa” reglementărilor reciproce, pentru a permite acces selectat la pieţele lor financiare respective, reprezentanţii Londrei şi Bruxelles-ului acuzându-se reciproc pentru eşec.
Permiterea accesului bazat pe echivalenţă reprezintă cel mai bun mod pentru evitarea conflictelor în privinţa derivatelor şi a tranzacţionării acţiunilor după 31 decembrie, declara recent Nausicaa Delfas, director de operaţiuni internaţionale la Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA).
Ce spune Comisia Europeană
Conform unui recent comunicat al Comisiei Europene, echivalenţa UE a devenit un instrument important în ultimii ani, încurajând integrarea pieţelor financiare mondiale şi cooperarea cu autorităţile ţărilor terţe.
UE evaluează contextul general de politici şi în ce măsură regimurile de reglementare ale unei anumite ţări terţe conduc la aceleaşi rezultate ca propriile sale norme.
O decizie de stabilire a echivalenţei, care este o măsură unilaterală a Comisiei Europene, le permite autorităţilor UE să se bazeze pe normele existente în ţările terţe şi pe supravegherea efectuată de acestea, participanţii pe piaţă din ţări terţe care îşi desfăşoară activitatea în UE având astfel obligaţia de a respecta doar un singur set de norme.
Aproape 7 mii de camioane ar putea fi blocate
În cazul în care Londra și Bruxelles nu vor ajunge să încheie un acord de comerț liber, guvernul britanic a atenţionat miercuri că până la 7.000 de camioane ar putea fi blocate în comitatul Kent.
”Nu este vorba despre o predicţie sau o previziune”, ci despre un ”exerciţiu prudent pentru a stabili ce s-ar putea întâmpla în cel mai pesimist scenariu”, a declarat ministrul britanic Michael Gove în parlament.
În pofida ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, survenită oficial pe 31 ianuarie, ţara urmează totuşi regulile UE în timpul unei perioade de tranziţie care se va încheia pe 31 decembrie.
Scenariul evocat de Michael Gove se bazează pe estimări conform cărora doar ”50% până la 70% din marile companii şi numai 20-40% dintre IMM-uri ar fi pregătite pentru aplicarea strictă a noilor cerinţe europene”.
Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy