Michel Barnier a prezentat noul guvern al Franței. Unele nume se regăsesc în continuare în funcție

Michel Barnier

SURSA FOTO: Facebook, Michel Barnier

După o mare întârziere, Michel Barnier a prezentat în sfârşit, sâmbătă seară, componenţa noului său guvern. Cine sunt cei mai importanţi miniştri care vor conduce de acum Franța? Asta în cazul în care demersurile stângii, care vrea să depună o moţiune de cenzură, nu vor fi încununate de succes.

Franța are guvern. Care este componenţa cabinetului condus de Michel Barnier

Franța are din nou guvern. Sâmbătă, 21 septembrie, a fost prezentată oficial lista cabinetului Barnier.

Guvernul nou din Franța, sub conducerea lui Michel Barnier, a fost anunțat sâmbătă seara, după săptămâni de întârziere. Prima sarcină a acestui guvern este adoptarea bugetului.

Executivul francez include 39 de persoane (19 miniştri cu puteri depline, 15 miniştri delegaţi şi cinci secretari de stat).

Jean-Noël Barrot, membru al partidului MoDem, în vârstă de numai 41 de ani, care a ocupat anterior funcția de ministru al Afacerilor Europene, a fost numit sâmbătă ministru de Externe.

Sebastien Lecornu, un susținător loial al președintelui Emmanuel Macron, și-a menținut poziția de ministru al Apărării, potrivit transmit jurnaliştii agenţiei AFP.

Aceste două posturi sunt tradițional considerate parte din „domeniul rezervat” al președintelui, care are un cuvânt important de spus în desemnarea lor.

Noua echipă guvernamentală a lui Barnier este clar orientată spre dreapta, reflectând afilierile politice ale prim-ministrului. Singura figură de stânga este noul ministru al Justiției, Didier Migaud, un fost socialist retras din politica activă, necunoscut publicului larg.

SURSA FOTO: Twitter

Alegerile de la Interne, Educaţie şi posturile ce vor gestiona economia franceză

Bruno Retailleau, un conservator radical, a fost numit la conducerea Ministerului de Interne din Franța.

Retailleau, o figură a dreptei liberal-conservatoare stricte, în vârstă de 63 de ani, va conduce un minister important, unde plănuiește să implementeze principiile sale de bază: „ordine”, „autoritate” și „fermitate”.

Anne Genetet, cunoscută pentru activitatea ei în domeniul apărării și diplomației, a fost numită ministru al Educației Naționale.

Pentru poziția cheie de gestionare a economiei, într-un moment în care Franța este sub investigație europeană pentru deficit excesiv, Michel Barnier a desemnat două figuri mai puțin cunoscute publicului: Antoine Armand pentru Economie, Finanțe și Industrie și Mathieu Lefevre pentru Buget.

Geneviève Darrieussecq devine ministru al sănătăţii, o altă prioritate guvernamentală, iar François-Noël Buffet, un democrat-liberal francez, moşteneşte portofoliul teritoriilor de peste mări, într-un moment în care situaţia din Noua Caledonie este în impas, iar Martinica se confruntă cu o izbucnire a violenţelor.

Stânga a anunțat deja intenția de a depune o moțiune de cenzură împotriva noului guvern. Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale, a afirmat sâmbătă, chiar înainte de anunțul oficial al noului executiv, că „Barnier nu are niciun viitor.”