Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) solicită autorităţilor reglementarea modului în care se desfăşoară actuala campanie antifraudă derulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a nu crea 'un regim de oprimare a agenţilor economici mici şi mijlocii', în condiţiile în care scopul acestei campanii vizează combaterea evaziunii fiscale, crearea unui mediu sănătos de afaceri şi creşterea încasărilor la bugetul de stat.
'Deşi susţinem combaterea evaziunii fiscale, considerăm că modul în care s-a desfăşurat campania ANAF până în prezent, prin suspendarea activităţii unor societăţi comerciale pentru nereguli în gestiunea internă sau lipsa unor elemente de birocraţie, va avea consecinţe dezastruoase asupra economiei şi asupra încasărilor la bugetul de stat, obţinându-se efectul invers celui dorit. Scopul unei campanii anti fraudă este până la urmă combaterea evaziunii fiscale, crearea unui mediu sănătos de afaceri şi creşterea încasărilor la bugetul de stat, nu lichidarea unui număr cât mai mare de firme. În cazul în care această campanie va continua aşa cum a început, nu va face decât să decredibilizeze şi să compromită întreaga luptă anti-evaziune, să creeze un regim de oprimare a agenţilor economici mici şi mijlocii şi să învrăjbească diferite categorii sociale între ele. (…)', se arată într-un comunicat al ANCMMR.
Reprezentanţii asociaţiei consideră că legislaţia actuală conţine prevederi abuzive, 'dacă nu chiar neconstituţionale' şi necesită modificări majore.
'Nu ne dorim, şi credem că nici Guvernul nu-şi doreşte ca ANAF prin DGAF să fie percepută ca o forţă represivă, ci mai degrabă ca o instituţie care apară drepturile cetăţenilor plătitori de taxe şi care doreşte să îndrepte firmele care fac evaziune, nu să le lichideze în masă. Considerăm că legislaţia actuală, mai precis OUG nr. 91/2014, care modifică şi completează OUG nr.OUG nr. 28/1999, conţine prevederi abuzive, dacă nu chiar neconstituţionale, şi că necesită modificări majore. Pornim de la premisa că intenţia ANAF de a combate evaziunea fiscală este una bună în sine şi că o campanie antifraudă este necesară, cu condiţia să fie gândită într-un mod matur, responsabil şi echilibrat, luând în calcul toate consecinţele pe care aceasta le-ar putea avea', se menţionează în comunicatul semnat de preşedintele ANCMMR, Cora Maria Muntean.
ANCMMR consideră că sancţiunile aplicate de ANAF pentru nereguli găsite în gestiunea internă a unei societăţi, cum ar fi plusuri sau minusuri în gestiune sau lipsa unor elemente de documentaţie internă, sunt abuzive, deoarece aceste nereguli nu constituie neapărat dovezi ale evaziunii fiscale.
De asemenea, Asociaţia arată că OUG 91/2014 derogă de la regimul general al contravenţiilor, astfel că nu se mai aplică suspendarea de drept a sancţiunii, odată cu plângerea contravenţională, acest lucru fiind neconstituţional şi abuziv.
'Deşi susţinem combaterea evaziunii la toate nivelurile ei, inclusiv mica evaziune, considerăm că ANAF, instituţie a statului finanţată din bani publici şi în slujba cetăţeanului, ar trebui să ţintească în primul rând zonele unde evaziunea este mare şi prejudiciul recuperat este semnificativ – de exemplu către marile companii care se eschivează de la plata impozitelor prin intermediul paradisurilor fiscale. (…)', potrivit ANCMMR.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii comercianţilor mici şi mijlocii atrag atenţia asupra faptului că suspendarea activităţii unui agent economic pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni are consecinţe deosebit de grave, şi nu în puţine cazuri duce la închiderea definitivă a unităţii, iar rezultatele se vor vedea prin încasări reduse pentru buget, pierderea de locuri de muncă, precum şi prin descurajarea persoanelor care şi-ar dori să deschidă o afacere.
'Recomandăm ca la redactarea noilor reglementări să fie consultaţi oameni din mediul privat, reprezentanţi atât ai IMM-urilor cât şi ai companiilor mari, care cunosc cu exactitate problemele practice cu care se confruntă o companie din domeniul privat, şi care, prin experienţa lor practică, sunt în măsură să ajute la redactarea unei legislaţii rezonabile', se mai menţionează în comunicat.
Premierul Victor Ponta a declarat la începutul lunii aprilie că la nivelul întregii ţări au fost sancţionate cu măsura suspendării activităţii 232 de firme, dintr-un milion de contribuabili, în urma campaniei ANAF împotriva evaziunii fiscale.
'Susţin în continuare, şi îmi asum sigur şi înjurăturile de rigoare, faptul că în România e nevoie de combaterea evaziunii fiscale, că legea este lege pentru toată lumea şi că evaziunea fiscală este un fenomen care trebuie combătut. (…) Important este ca în această campanie pe care o susţin să nu existe abuzuri şi exagerări. Prima exagerare este cu prigoana generală. Am primit informarea de la ANAF: sunt 232 de firme care au primit măsura suspendării din un milion de contribuabili, deci 232 în toată ţara. Dacă din 232, 150 probabil că meritau, ceilalţi … vreau să nu existe abuzuri', a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern din 2 aprilie. Ponta a susţinut că încasările suplimentare de un miliard de euro la buget pe primele luni ale anului vin din combaterea marii evaziuni şi nu de pe urma sancţionării micilor agenţi economici.AGERPRES