economia reala nu se potriveste cu datele statistice. Dupa cifrele oficiale, declarate de catre microintreprinderi, majoritatea ar fi trebuit sa treaca anul acesta la sistemul de impozitare pe profit. Aceasta deoarece, asa cum am calculat, in aproape toate sectoarele de activitate, ratele profitului sunt mici. Cei care au deci un profit mic ar trebui sa fie tentati sa recurga mai degraba la taxarea acestuia decat a cifrei de afaceri. Teoretic. Practic, dupa cum apreciaza expertii in fiscalitate, o rata a profitului prea mica nu este justificata in sectorul serviciilor. „Este surprinzator, si de aceea eu cred ca nu este cea reala”, spune Justinian Cucu, de la Global Tax Management. Logica este urmatoarea: companiile care nu realizeaza investitii, adica nu au cheltuieli foarte mari, cum sunt cele din domeniul serviciilor, ar trebui sa aiba profit mult mai mare decat cele din industrie.
Cate sectoare economice, atatea motive
Un studiu efectuat de Consiliul National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a identificat cele zece domenii de activitate care reunesc peste 80% din volumul total al cifrei de afaceri realizat de microintreprinderi. Din acest procent, 60% il detin firmele care desfasoara comert cu ridicata si comert cu amanuntul. Celelate opt activitati, dupa codul CAEN, sunt: comert cu autovehicule si carburanti, servicii prestate intreprinderilor, industria alimentara, transport terestru, constructii, industria lemnului, agricultura, industria textila. Dupa datele CNIPMMR, cea mai mare rata a profitului o realizeaza firmele din industria alimentara, adica 25%. „Acest lucru poate fi valabil pentru cei care au trecut de etapa investitiilor masive initiale si acum au cheltuieli mai mici”, explica Justinian Cucu. Aflate in acest stadiu, este bine ca acestea sa ramana la impozitul pe venit. De cealalta parte se afla firmele aflate in primii ani de activitate, care au beneficii nete foarte mici din cauza investitiilor, „mai ales cele necesare in vederea integrarii europene. Asadar vom trece la sistemul de impozitare pe profit”, spune Relu Gavril Ursache, reprezentantul unei fabrici de cascaval din Bucovina.La polul opus se afla firmele din sectorul serviciilor, care ar trebui sa declare, in opinia specialistilor, profit mult mai mare. „Chiar si firmele din constructii sau industria textila, deoarece, fiind societati mici, au caracteristici asemanatoare prestatorilor de servicii”, spune expertul Global Tax Management. Poate acesta este motivul pentru care majoritatea intreprinzatorilor din sectorul de servicii au declarat ca nu isi schimba sistemul de impozitare. „Fiind o societate de consultanta in inginerie, nu avem cheltuieli materiale, decat in masura in care trebuie sa achizitionam consumabilele. Acesta este motivul pentru care ni se pare mai avantajos sa platim impozit pe venit”, spune Mirela Simonescu, directorul Sim-Sys-Prest SRL. In constructii, situatia este oarecum gri. In cifre, beneficiile nete sunt mici la aceste firme, insa ele prefera sa-si impoziteze cifra de afaceri decat sa treaca la categoria 16% pe profit. Intreprinzatorii stiu de ce… „Am facut calcule si am ajuns la concluzia ca este mai avantajos asa”, spune Virgil Dimofte de la Revolo Exim. Compania se ocupa cu lucrari edilitare, canalizari si bransamente. Este bine de stiut ca acele companii care nu au trecut la impozit pe profit pana la 31 ianuarie se pot orienta pentru a realiza schimbarea anul viitor. In schimb, cele care s-au hotarat sa faca acest pas, nu mai pot da inapoi. Singura solutie este sa-si infiinteze alta microintreprindere. „Avantajul statutului de microintreprindere este posibilitatea deducerii a numeroase cheltuieli. Castigul adus de aceasta facilitate compenseaza chiar si dublarea impozitului pe dividende”, conchide Justinian Cucu.
Micii intreprinzatori raman atasati cotei de 3%
3 februarie 2005, 12:00
Ultima modificare în 3 februarie 2005, 14:00
economia reala nu se potriveste cu datele statistice. Dupa cifrele oficiale, declarate de catre microintreprinderi, majoritatea ar fi trebuit sa treaca anul acesta la sistemul de impozitare pe profit. Aceasta deoarece, asa cum am calculat, in aproape toate sectoarele de activitate, ratele profitului sunt mici. Cei care au deci un profit mic ar trebui sa fie tentati sa recurga mai degraba la taxarea acestuia decat a cifrei de afaceri. Teoretic. Practic, dupa cum apreciaza expertii in fiscalitate,
Etichete: arhiva,
profit
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook