Proprietatile lor de cel putin zece milioane de dolari se modernizeaza cu ultima tehnologie posibila. Totul se realizeaza de catre firme specializate care proiecteaza, instaleaza si mentin „dispozitive infernale”, cu scopul de a imbunatati vietile bietilor milionari: superroboti de bucatarie, climatizare, ecrane imense, computere la toaleta, linii telefonice din abundenta, parca desprinse din science-fiction, ornamenteaza palatele vedetelor.
„Punctul central al instalatiilor din itreaga casa este camera de comanda a tuturor computerelor si serverelor. Cu cit camera de comanda este mai mare, cu atit mai sofisticata si mai surprinzatoare este casa”, spune Paul Wilkinson, director executiv al AAE, o companie care produce tot felul de excentricitati. „Afacerea merge bine, avind i vedere ca prietenii care vad dotarile si jucariile electronice de ultima ora doresc sa aiba si ei la rindul lor o casa dintre cele mai computerizate”.
Cifrele sunt uluitoare, avind i vedere ca, pe linga supervilele de cinci-sase milioane de dolari, tehnologiile icorporate costa ica trei-cinci milioane dolari, incluzind dotari audio-video performante, icalzire, iluminare, securitate computerizate, linii de comunicatie, odorizante electronice care la o simpla comanda te ivaluie i arome de trandafiri, portocale, iasomie sau mirosuri exotice.
Toate acestea sunt puncte de referinta pentru superbogatii din Silicon Valley care au cistigat sume uriase tocmai din explozia tehnologica. Casele lor devin astfel unicate, creatii ale expertilor i hardware si software, devin modele pentru testare, dar si de posibile defectiuni.
Larry Ellison, presedintele companiei Oracle, este printre primii pe lista excentricitatilor tehnologice; de altfel, una dintre „jucariile” sale este un avion de lupta MIG.
Ellison si-a facut cinematograf i casa
Cind Larry Ellison a cumparat o proprietate de 3.300 mp i Pacific Heights, a dorit ca Richard Green, presedintele companiei Home Run System, sa se ocupe personal de computerizarea casei.
„Uimirea vizitatorului icepe la usa de la intrare: o jumatate de tona de inox cu un geam electrocromatic de 1,5 cm care isi schimba culoarea si proprietatile la o simpla apasare de buton”, spune Richard Green, care precizeaza ca un astfel de geam costa cit un Mercedes complet dotat.
Ellison nu are un simplu televizor, ci un itreg cinematograf la el i casa, cu difuzoare ce ocupa 1.000 mc, cu ecran de trei metri pe diagonala si cu proiectoare de marimea unei cazi de baie. Din orice zona a casei pot fi activate toate dispozitivele, inclusiv mega CD cu 350 de discuri.
Ba mai mult, ica din masina, i drumul spre casa, se pot comanda luminile, barul, muzica, toate adaptate i functie de tipul de invitat la cina. Chiar si piscina poate fi luminata si icalzita din masina.
Henry Nicholas, director executiv la Broadcom, poate viziona filme din minicinematograful sau personal sau pe ecranul cu plasa de la capatul patului din dormitor.
„Daca suna telefonul, sistemul i mod automat micsoreaza volumul televizorului si-mi afiseaza pe ecran cine ma suna”, spune Henry Nicholas.
„Uneori, desi sunt instruiti, proprietarii unor astfel de masinarii pierd firul operatiunilor, se blocheaza si ma suna la trei dimineata spunindu-mi ca nimic nu mai functioneaza bine, desi rezolvarea poate veni printr-o simpla apasare de buton”, relateaza Mark Hoffeuberg, presedintele unei alte firme ce instaleaza masinarii ciudate i palatele milionarilor.
Jones si-a construit o cascada i baie
Un alt excentric este Murray Woods, fost director la Intel, un audiofil de cursa lunga, un impatimit al sunetelor. El si-a construit itreaga casa i jurul boxelor sale i valoare de 80.000 de dolari.
inca de la fundatie, a hotarit „punctul magic de ascultare” la distante calculate de el, si i functie de acesta va fi construita viitoarea camera de ascultare. intrebat de ce face toate aceste proiectari si calcule, el a raspuns: „A
Micile ciudatenii ale miliardarilor americani
1 februarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 1 februarie 2001, 14:00
Proprietatile lor de cel putin zece milioane de dolari se modernizeaza cu ultima tehnologie posibila. Totul se realizeaza de catre firme specializate care proiecteaza, instaleaza si mentin "dispozitive infernale", cu scopul de a imbunatati vietile bietilor milionari: superroboti de bucatarie, climatizare, ecrane imense, computere la toaleta, linii telefonice din abundenta, parca desprinse din science-fiction, ornamenteaza palatele vedetelor."Punctul central al instalatiilor din itreaga casa este
Etichete: arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Esentialul saptaminii
- Pro TV a dominat piata anului 2000
- Caldura a imbrincit la vale piata schiurilor
- PDSR are o problema cu salariile
- O tinara de 20 de ani investeste i agricultura
- Privatizare de pe pozitii de forta
- Ministrii lui Nastase au itors pe dos institutiile statului
- Un romin, vicepresedinte i Silicon Valley
- 2000 = 1989
- Impozitul pe venitul global ramine cum s-a stabilit