Cele mai vechi beri au fost produse în urmă cu aproximativ 13.000 de ani, utilizândi-se sistematic o ciupercă microscopică, numită drojdie, și obiceiul acesteia de a se hrăni cu zaharuri și amidon și de a elimina dioxid de carbon și etanol, potrivit Newatlas.
Cemvita se concentrează pe microbii care se hrănesc cu hidrocarburi, în special cu petrol brut
Microbii pot fi niște „muncitori” incredibil de eficienți, așa cum spunea chimistul și microbiologul Louis Pasteur. În condițiile în care oamenii de știință se preocupă acum mai mult de ingineria genetică, apar numeroase posibilități.
O companie implicată într-o astfel de activitate este cea din Texas, Cemvita, care se concentrează pe microbii care se hrănesc cu hidrocarburi, în special cu petrol brut, și le fermentează, excretând hidrogen și dioxid de carbon.
Toate sondele abandonate ar putea deveni ferme biologice de hidrogen
Și pentru că există, încă, suficient petrol în puțurile considerate epuizate, precum și o infrastructură suficientă la îndemâna tuturor, Cemvita vrea sa transforme toate sondele abandonate în ferme biologice de hidrogen.
Microbii ”sunt puși la lucru”, se ospătează din plin din petrol, excretează și se înmulțesc, iar Cemvita captează gazele pe măsură ce acestea ies, în partea de sus a puțului, separându-le în hidrogen pentru procesare și vânzare și dioxid de carbon. Compania poate să trimită nutrienți și inhibitori în puțuri pentru a menține lucrurile sub control și pentru a se mișca în direcția corectă.
Echipa și-a fixat obiectivul economic al producției de hidrogen la mai puțin de un dolar/kg
Echipa și-a fixat obiectivul economic al producției de hidrogen la mai puțin de un dolar/kg, iar microbii care se hrănesc cu petrol și-au depășit rapășit obiectivele de performanță, devenind și ”de șase ori mai buni la locul de muncă”, decât estimase Cemvita.
Cemvita a colaborat cu o companie care produce petrol, din vestul Texasului, și a introdus o mică încărcătură de microbi de testare într-un puț considerat epuizat. Rezultatul: niveluri de hidrogen de trei ori mai mari decât valoarea de bază.
Microbii care se hrănesc cu motorină sunt folosiți și pentru combaterea poluării
Oamenii de ştiinţă dintr-o echipă argentiniană folosesc microorganisme originare din Antarctica pentru a combate poluarea provocată de combustibilii fosili şi, potenţial, de materialele plastice în întinderile imaculate ale „continentului alb”.
Aceşti microbi consumă deşeurile de combustibili fosili, creând un sistem natural de curăţare a poluării provocate de motorina folosită ca sursă de electricitate şi de căldură în bazele de cercetări ştiinţifice din Antarctica. Oamenii de ştiinţă argentinieni au început să studieze felul în care microbii ar putea contribui la eliminarea deşeurilor din plastic şi din alte regiuni.