România contemporană. Un virus cu originea în China a lovit continentul european și a început să secere în masă, chiar dacă inițial se credea că este o simplă răceală. A început să facă prăpăd și autoritățile au început să revină la ideea de carantină ca-n epoca medievală.
Măsura n-a fost pe gustul oamenilor pentru că le afecta stilul de viață normal, dar era singura soluție pentru limitarea răspândirii agentului asasin. Savanții au făcut cercetări și au început să iasă din laboratoare arma supremă din arsenalul spitalelor: vaccinul. Au apărut însă imediat adepții teoriei conspirației și serul salvator a fost definit drept un instrument al diavolului, o soluție pentru microciparea oamenilor sau o metodă pentru a mai reduce din populația planetei.
Imaginația autorilor era bună poate pentru scrierea unor cărți fantastice, dar a dus la creșterea numărului de morți la nivel european și planetar, prăpădul fiind departe de final. Oamenii cred că microbii nu sunt chiar periculoși, că faci o formă ușoară de boală și apoi de imunizezi, teorie care are ca punct de plecare și ideea unor politicieni despre imunizarea de turmă.
Se pare însă că Istoria a rămas cea mai urâtă materie școlară la nivel mondial pentru că nu se reține vreo lecție utilă din trecut. Să dăm un exemplu foarte cunoscut. Anul 1914. Imperiul otoman intră în război împotriva Rusiei, conflict tradițional de câteva secole. Soldații musulmani au plecat cu fanatism la luptă și cu credința că sunt ocrotiți de divinitate. Așa credeau ei, dar moartea a secerat 771.844 de militari de toate gradele.
Culmea este că nu gloanțele și schijele au ucis cel mai mult. Ravagii au făcut germenii de toate felurile și bolile au ucis 466.759 de luptători. Se ajungea la un procent de 60,47% din totalul celor pieriți în slujba dinastiei unice. Dacă se face un calcul din totalul celor mobilizați, se ajunge la valoarea de 16,24%.
Nici Germania nu a avut resurse
Serviciul sanitar al armatei lăsa mult de dorit și rândurile au fost rărite sistematic. Nici măcar Germania n-a avut suficiente resurse pentru a limita ravagiile provocate de germeni în armata aliatului. Conflictul a durat totuși până în anul 1918 din cauză că și forțele Antantei erau afectate de diferite maladii, dar victoria a aparținut celor care au îngrijit mai bine soldații și au putut să concentreze forțe superioare.
Credința în religie nu este suficientă în fața virusurilor și doar medicii pot limita ravagiile făcute de ființele invizibile.
Trebuie să se învețe câte ceva din nenorocirile generațiilor trecute sau rămânem la același nivel și agenții patogeni vor face ceea ce știu mai bine: să ucidă în masă. Cei ce se opun tratamentelor medicale nu fac decât jocul ființelor microscopice și provoacă pentru propria plăcere sau glorie de moment un număr uriaș de morți, poate chiar printre cei dragi.
Virusul nu ține cont de tinerețe, frumusețe, etnie, bogăție, putere sau sex pentru că are o singură dorință: să se înmulțească. Atât este programat de la natură! Așa se comportă orice germen patogen. Să nu se creadă că există noțiunea de milă în acest război invizibil pentru expansiune, pentru resurse. Omul este numai banală sursă de hrană pentru virusuri.