Microcipurile sunt capabile să detecteze și să diagnosticheze boli
Noile cercetări ale facultății NYU Tandon demonstrează că este posibil să se dezvolte și să se construiască microcipuri capabile să detecteze mai multe boli dintr-o singură tuse sau probă de aer și că acestea pot fi produse la scară largă. Tranzistoarele cu efect de câmp (FET) apar ca instrumente puternice în această căutare de instrumente de diagnosticare, permițându-le să detecteze agenți patogeni specifici sau biomarkeri în timp real, fără a fi nevoie de etichete chimice sau proceduri de laborator îndelungate.
Progresele recente au împins capacitățile de detecție ale biosenzorilor FET la niveluri incredibil de mici, până la concentrații femtomolare, sau o cvadrilionime de mol. Cu toate acestea, senzorii pe bază de FET se confruntă încă cu o provocare semnificativă: se luptă să detecteze mai mulți agenți patogeni sau biomarkeri simultan pe același cip. Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii explorează noi modalități de a modifica suprafețele FET, permițând fiecărui tranzistor de pe un cip să fie adaptat pentru a detecta un biomarker diferit.
În viitor, ar putea exista dispozitive portabile de detectare a bolilor
Studiul, publicat acum de Royal Society of Chemistry în Nanoscale, a fost susținut de Mirimus, o companie de biotehnologie cu sediul în Brooklyn, și LendLease, o companie multinațională de construcții și imobiliare cu sediul în Australia. Acestea colaborează cu echipa NYU Tandon pentru a dezvolta dispozitive portabile de detectare a bolilor și, respectiv, dispozitive de uz casnic. Capacitatea de a detecta în mod fiabil cantități atât de mici de agenți patogeni cu o specificitate ridicată reprezintă un pas esențial către crearea unor dispozitive de diagnostic portabile care ar putea fi utilizate într-o zi într-o varietate de contexte, de la spitale la locuințe.
Pe măsură ce fabricarea semiconductorilor continuă să progreseze, integrând miliarde de FET la scară nanometrică pe microcipuri, potențialul de utilizare a acestor cipuri în aplicații de biosenzori devine din ce în ce mai fezabil. O metodă universală și scalabilă de funcționalizare a suprafețelor FET la scară nanometrică ar permite crearea unor instrumente de diagnosticare sofisticate, capabile să detecteze mai multe boli în timp real, cu o viteză și o precizie care ar putea transforma medicina modernă.