Inceput in 1999, programul de microcredite pentru cei cu venituri reduse nu a fost nici pana astazi pus in aplicare. Dupa mai multe incercari nereusite si dupa ce fondurile alocate in acest scop pentru anul 2001 s-au „ratacit” pe traseu, MMSS promite o noua relansare. Aurel Constantin, din Bucuresti este unul dintre multii solicitanti care asteapta aceste credite de aproape trei ani. „Initial am vrut sa-mi deschid un atelier de croitorie. Am pregatit intreaga documentatie, insa pana acum nu s-a intamplat nimic cu acest program. Deja ma gandesc sa ma reorientez, deoarece intre timp piata s-a schimbat. Vreau sa depun un proiect fie pentru o firma de taximetrie, fie pentru un Internet-cafe. Astept totusi sa fie finalizata toata procedura, pentru a nu avea surpriza de a mi se respinge proiectul”, spune Constantin. In situatia lui sunt multe alte persoane cu venituri mici, care vad in acest program singura solutie pentru o crestere a nivelului de trai. Tuturor acestora MMSS le promite o rezolvare a situatiei pana la sfarsitul acestui an.

Banii se dau doar prin agentii de credite

In acest an au fost alocate de la buget 50 de miliarde de lei pentru demararea acestui proiect. Microcredite pot fi insa alocate doar prin intermediul unei agentii de credite, iar acestea nu au fost inca agreate de MMSS. Luna trecuta ministerul a anuntat din nou o licitatie pentru acreditare, stabilind acum si o data concreta – 18 noiembrie. In acest caz banii vor putea fi efectiv derulati cel mai devreme in decembrie. Totusi, in cazul in care programul va incepe in 2003, banii alocati de la buget vor fi pierduti. Dorina Voical, expert in cadrul MMSS, spune ca „aceeasi suma va fi prevazuta si in bugetul pe 2003 pentru programul de microcredite”. Daca in schimb bugetul pentru 2003 nu este adoptat in timp util, nu se stie inca data la care acest program ar putea fi transpus in practica.
Oficialii ministerului raman insa optimisti. Potrivit lui Dumitru Calinoiu, director la Directia de Asistenta Sociala din cadrul MMSS, „au fost luate toate masurile care se impun astfel incat pana la sfarsitul anului acordarea microcreditelor sa fie posibila.” Cei interesati pot spera sa obtina astfel maximum 10.000 de euro, pentru a incepe o mica afacere. Banii vor trebui rambursati in maximum trei ani, iar dobanda perceputa este de 50% din taxa oficiala a scontului stabilita de Banca Nationala a Romaniei pentru microcredite (estimarea fiind de 17,5%). Beneficiarii vor depune garantie fie bunurile achizitionate, fie alte proprietati ce le apartin lor sau girantilor. Deocamdata insa, dupa trei ani de la anuntarea programului, banii promisi pentru microcredite continua sa se lase asteptati. Pentru ca, cel putin deocamdata, acest program ramane inca la nivelul de proiect.    

Suma alocata de la buget pentru acest program – 50 miliarde de lei

Suma maxima solicitabila – 10.000 euro
Conditii de eligibilitate
· solicitantul sa nu aiba un loc de munca stabil
· sa realizeze venituri nete lunare pe membru de familie de cel mult jumatate din salariul de baza minim brut pe tara (de la 1 ianuarie, salariu minim brut pe tara va fi de 2.500.000 de lei)
· este autorizat sa desfasoare activitati pe cont propriu, aducatoare de venit.
Beneficiarul poate folosi banii pentru achizitionarea de mijloace fixe, materii prime, materiale, energie, combustibil sau alte servicii in scopul dezvoltarii activitatii pe care o presteaza.