Microhidrocentrale vs. eoliene – viitorul pieței de energie

Energia verde, regenerabilă și ieftină este ținta tuturor producătorilor de profil, iar Sfântul Graal al acestui tip de producție a fost identificat în microhidrocentrale, adică în investițiile mici și rentabile.

Producția de energie prin microhidrocentrale ia tot mai mult avânt și în România. Goana după energie verde, regenerabilă și ecologică are acum drept țintă microhidrocentralele, proiecte care necesită incomparabil mai puțini bani decât cele de energie eoliană.
Iar odată cu construcțiile de microhidrocentrale (MCH) se dezvoltă și piața produselor și serviciilor aferente. Una dintre acestea este aceea a tuburilor speciale, conducte PAFSIN – poliester armat cu fibre de sticlă și inserție de nisip (Fiberglass Reinforced Pipes). O piață de nișă, în care principalii producători sunt Superlit (Turcia) și Hobas (Elveția). „Estimările noastre arată că piața locală a conductelor PAFSIN are o valoare de circa 20 milioane euro și va înregistra o creștere semnificativă în viitorul apropiat“, spune Bogdan Nițu, directorul general al Superlit România.
Un alt avantaj al microhidrocentralelor este finanțarea – fie parțială, fie integrală – cu fonduri oferite de Uniunea Europeană , prin Programul de Mediu. Cel mai mare operator de MCH de la noi, Hidroelectrica, care deține peste 100 de unități în portofoliu, a stopat recent procesul de privatizare, după vânzarea a 81 de alte unități.
Energie ieftină prin MCH
La nivel mondial, producția de energie din MCH are o pondere de aproape 20% din total, în timp ce în România ponderea se reduce la 4,4%. Pe lângă potențialul de creștere care rezultă din nivelul încă redus de dezvoltare (țara noastră aflându-se pe locul 13 în Europa în privința resurselor de apă), piața MCH va crește și datorită subvențiilor. În timp ce hidrocentralele mari nu sunt considerate „eco-friendly“ și nu primesc certificate verzi, centralele cu capacitate mai mică de 10 MW beneficiază de ele. Practic, veniturile din vânzarea unui megawat produs în MCH ajung să fie și de trei ori mai mari decât un MW produs de  o hidrocentrală.
Investiții în capacitățile de producție
Superlit România a înregistrat anul trecut o creștere de 65% a cifrei de afaceri , de la 16 la 26 milioane lei. Creșterea cererii interne, ca și intenția companiei-mamă din Turcia de a transforma România într-o platformă pentru extinderea în restul Europei, a dus la proiectul dublării capacității de producție de la Buzău.
„Vrem ca 2011 să fie anul extinderii spre alte state europene“, spune Bogdan Nițu, care mai arată că investiția inițială, efectuată împreună cu Romet (care s-a retras anul trecut din afacere) s-a ridicat la zece milioane de euro. Unul dintre proiectele importante derulate a fost cel realizat cu Electromagnetica și a avut drept obiectiv microhidrocentralele de la Brodina (Suceava).
Prognozele curente arată că producția de energie prin MCH urmează să crească semnificativ în următorii ani. Drept urmare, este de așteptat și ca nișa de piaţă pentru produse și servicii destinate segmentului MCH, dominată acum de turcii de la Superlit şi de elveţienii de la Hobas, să se aglomereze cu noi competitori.