Această facilitate se adresează beneficiarilor care depun proiecte ce prevăd achiziţia de astfel de mijloace. Obligativitatea se referea la construirea a cel puţin unei platforme betonate care să asigure gararea acestor utilaje sau mijloace de transport, iar proiectele care nu aveau prevăzută această facilitate erau declarate neeligibile, potrivit unui comunicat al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
Motivul eliminării acestei obligativităţi survine după o serie de discuţii cu Ministerul Mediului şi Pădurilor din care a reieşit faptul că betonul se poate constitui într-un factor poluant suplimentar. De asemenea, eliminarea acestei obligaţii poate asigura o mai mare flexibilitate în implementarea proiectului, atât din punct de vedere financiar, cât şi de protecţie a mediului.
În acest an, pe Măsura 312 – “Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor” vor putea depune cereri de finanţare în cursul lunii mai. Obiectivele specifice ale Măsurii 312 sunt crearea şi menţinerea locurilor de muncă în spaţiul rural, creşterea valorii adăugate în activităţile non-agricole, crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, prestate de către microîntreprinderi.
Printre obiectivele operaţionale se regăsesc crearea de microîntreprinderi, dar şi dezvoltarea celor existente în sectorul non-agricol din spaţiul rural. Alte obiective operaţionale privesc încurajarea iniţiativelor de afaceri promovate în special de către tineri şi femei, încurajarea activităţilor meşteşugăreşti şi a altor activităţi tradiţionale, cât şi reducerea gradului de dependenţă faţă de agricultură.
Beneficiarii eligibili sunt microîntreprinderile şi persoane fizice neînregistrate ca agenţi economici care se vor angaja însă ca până la data semnării contractului de finanţare să fie autorizate cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca microîntreprinderi.
Primesc bani cei care dezvoltă activităţi meşteşugăreşti
Se pot finanţa investiţiile în activităţi non-agricole productive care privesc industria uşoară, precum articolele de pielărie, încălţăminte, lână, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc. Sunt, de asemenea, eligibile investiţiile în activităţi de procesare industrială a produselor lemnoase, începând de la stadiul de cherestea (ex. mobilă), în mecanică fină, asamblarea maşinilor, producţia de unelte şi obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investiţii.
Investiţiile pentru dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat şi a altor activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local au în vedere prelucrarea fierului sau a lânii, olăritul, brodatul sau confecţionarea instrumentelor muzicale tradiţionale. Totodată, pot fi finanţate şi activităţile de marketing – mici magazine de desfacere a propriilor produse obţinute din aceste activităţi.
În ceea ce priveşte crearea şi diversificarea serviciilor pentru populaţia rurală, printre investiţiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmărie, dar şi cele care asigură conectarea şi difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul – altele decât achiziţia mijloacelor de transport.
Sunt, de asemenea, eligibile investiţiile în protecţia fitosanitară şi însămânţare artificială a animalelor, în servicii pentru reparaţii maşini, unelte şi obiecte casnice. În cadrul Măsurii, sunt eligibile investiţiile pentru producerea de energie regenerabilă prin achiziţionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decât biocombustibilii.
Achiziţionarea echipamentelor pentru producerea de energie care utilizează energia solară, eoliană, hidraulică sau geotermică este permisă numai în scopul desfăşurării activităţii economice pentru care beneficiarul este sau va fi autorizat.
Microîntreprinderile de la sat vor accesa mai uşor fonduri europene
15 martie 2011, 15:44
Ultima modificare în 15 martie 2011, 17:44
Microîntreprinderile vor putea accesa mai uşor fondurile europene destinate lor prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală după ce APDRP va elimina obligativitatea existenţei sau amenajării, prin proiect, a spaţiilor de garare a utilajelor sau mijloacelor de transport specializate
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Profitul net al Skoda Auto s-a triplat în 2010
- Lufthansa verifică radioactivitatea avioanelor sale întoarse din Japonia
- National Bank of Greece este în continuare interesată să preia Alpha Bank
- Indienii de la Tata vor lansa în Europa un model inspirat după conceptul Pixel
- De ce și-a înjumătățit profitul Unicredit Bank
- 3.238 de autoturisme noi au fost înmatriculate în februarie
- Nouriel Roubini: „România trebuie să îşi echilibreze fiscalitatea“
- Exporturi record în ianuarie
- Lazea, BNR: Băncile nu ar trebui să mai acorde bonusuri şi creşteri salariale
- Primul avion supersonic românesc a fost botezat I.A.R.-111