Zvonurile ca ordonanta impozitului de 1,5% se va schimba au aparut de mult, pe seama discutiilor din Parlament pe marginea Ordonantei Guvernului nr. 24/2001. Aceasta ordonanta stabilea un impozit de 1,5%, obligatoriu, pentru firmele care indeplineau urmatoarele conditii: aveau pana la 9 salariati si venituri de maximum 100.000 euro. Firmele care indeplineau aceste conditii la sfarsitul anului precedent intrau obligatoriu sub regimul de plata a impozitului pe venit: stabilit la 1,5%. Nu era foarte clar ce se intampla cu firmele cu zero angajati, dupa cum nu era foarte clar nici la ce fel de venituri facea referire Ordonanta. Aceste neclaritati au permis Ministerului Finantelor sa emita norme interne, numai de uz fiscal.
Senatul a modificat substantial Ordonanta, lucru adoptat ulterior de intreg Parlamentul. Astfel a intrat in vigoare, la 9 aprilie, legea nr. 111/2003. Punct castigat, microintreprinderile vor putea alege intre impozitul pe venit si cel pe profit. Ca minus, firmele fara angajati sunt excluse de la impozitul de 1,5%. Daca textul Ordonantei era ambiguu, Legea interzice clar aceasta posibilitate: numai firmele care „au de la 1 pana la 9 salariati inclusiv” pot alege intre un impozit pe venit (1,5%) sau pe profit (25%).
Un paragraf distinct al legii a dat temeri cu privire la posibila aplicare retroactiva: pot opta pentru impozitul pe venit firmele care, „la data de 31 decembrie a anului precedent”, au intre 1 si 9 angajati, inclusiv. Cu alte cuvinte, firmele fara nici un angajat vor plati obligatoriu impozit pe venit, dar de cand?
„Legea nr. 111/2003 nu poate fi retroactiva. Microintreprinderile care indeplineau la 31 decembrie 2002 conditiile din Ordonanta nr. 24/2001″ sunt microintreprinderi tot anul 2003. Acest lucru rezulta si dintr-o alta prevedere: daca in timpul anului nu sunt indeplinite conditiile, atunci trebuie pastrat regimul de la inceputul anului”, considera avocatul Gabriel Biris, de la Haarmann, Hemmelrath & Partner. Punctul sau de vedere este confirmat de Ministerul Finantelor Publice. „Legea se va aplica dupa intrarea ei in vigoare, adica in 2003”, precizeaza Bogdan Popescu, purtator de cuvant al institutiei citate.
Regimul optional rezolva o serie de probleme.
Exemplu: O firma s-a infiintat in 2001 si a construit un centru de afaceri de 10 milioane de euro. L-a dat in folosinta un an mai tarziu si a obtinut 2 milioane de euro. La sfarsitul anului, nu avea decat 5 angajati (nu avea nevoie de mai multi). Astfel, se incadra la microintreprinderi si platea obligatoriu un impozit de 1,5% la venituri. In realitate, firma incheiase anul in pierdere (1.000.000 euro, de exemplu). Cu toate acestea, era taxata de doua ori, in comparatie cu o firma cu alt regim decat microintreprindere: 1,5% la venituri = 30.000 euro si, in anul urmator, impozit suplimentar pe profit de 250.000 euro (care ar fi trebuit anulat prin pierderea fiscala).
Posibilitatea optiunii rezolva astfel problema firmelor care se infiinteaza, investesc si incep sa produca de anul viitor.
Microintreprinderile pot opta pentru impozitul pe venit
24 aprilie 2003, 12:00
Ultima modificare în 24 aprilie 2003, 15:00
Zvonurile ca ordonanta impozitului de 1,5% se va schimba au aparut de mult, pe seama discutiilor din Parlament pe marginea Ordonantei Guvernului nr. 24/2001. Aceasta ordonanta stabilea un impozit de 1,5%, obligatoriu, pentru firmele care indeplineau urmatoarele conditii: aveau pana la 9 salariati si venituri de maximum 100.000 euro. Firmele care indeplineau aceste conditii la sfarsitul anului precedent intrau obligatoriu sub regimul de plata a impozitului pe venit: stabilit la 1,5%. Nu era foart
Etichete: arhiva,
firmele
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Aparente inselatoare pe tabloul Bursei de Valori
- Recesiunea incurca cifrele in Romania
- Legea SIF, la toamna
- Cursuri pentru Intreprinzatori
- Alekperov: „Nu suntem dispusi sa preluam Petrom in orice conditii”
- Oamenii de afaceri clujeni scot bani de la Paris la Beijing
- In Romania, media nu se coboara la mintea copiilor
- Fixatie pentru ipoteci la creditele bancare
- Privatizare pe zero lei
- Ordonanta nr. 39 din 30 ianuarie 2003, privind procedurile de administrare a createlor bugetelor locale