De ce ar trebui să susținem microîntreprinderile
De ce ar trebui să susținem microîntreprinderile. Potrivit profesorului Tănase Stamule, mulți consideră că suma de 500 000 de euro reprezintă un prag prea înalt pentru impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri.
„Desigur că dacă ne uităm la cifrele seci putem spune că statul face cadou antreprenorilor o parte din taxe, însă imaginea este mult mai complexă”, a explicat el.
Tănase Stamule (PNL) a adăugat că România este o țară care trebuie să recupereze decalajele economice față de vest. Iar pentru asta, spune el, are nevoie de antreprenori competitivi care să poată dezvolta afaceri de succes și care să se capitalizeze rapid.
„Faptul că avem creditarea încă scumpă și că nu avem un ecosistem dezvoltat de incubatoare și acceleratoare de afaceri ne face mai puțin competitivi.
Pentru asta, e nevoie să ținem taxele cât mai jos pentru antreprenori astfel încât să poată decola rapid cu afacerile lor”, a mai precizat acesta.
Profesorul a afirmat că microîntreprinderile din România contribuie la dezvoltarea serviciilor în anumite zone mai puțin dezvoltate economic, acolo unde altfel nu ar fi fost posibil să se obțină profituri.
Acesta a explicat că restaurantele, cafenelele, service-urile auto, micii operatori de transport, și altele rămân rentabile și continuă să angajeze personal în acele zone cu activitate economică mai redusă, datorită regimului fiscal favorabil pe care îl au.
Tănase Stamule a mai subliniat că România are nevoie de cel puțin 10 ani pentru a reduce decalajele economice față de țările din vestul Europei.
Din acest motiv, se consideră necesar să se mențină avantajele fiscale acordate microîntreprinderilor pentru a păstra atractivitatea și competitivitatea economică în viitor.
Nicolae Ciucă susține antreprenorii care pornesc de la zero
Amintim că președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că partidul său oferă sprijin antreprenorilor care își încep afacerea de la zero.
A subliniat importanța stabilirii pragului de 500.000 de euro pentru cifra de afaceri anuale ca definire a unei microîntreprinderi. Președintele Senatului consideră că acest lucru este crucial pentru permiterea dezvoltării unei companii.
Liderul PNL a detaliat ce se întâmplă în cazul în care aprobarea celei de-a treia cereri de plată din PNRR este condiționată de modificarea acestui prag.
Nicolae Ciucă a menționat că, într-o astfel de situație, este necesar să se inițieze noi discuții tehnice cu Comisia Europeană. Mai multe puteți citi aici.