Rezultatele au demonstrat că nicio parte a corpului nu este imună. Nu doar că microplasticele care s-au acumulat în creier au putut să treacă bariera hematoencefalică, dar probele din 2024 au avut concentrații mai mari comparativ cu 2016.

Aceste particule minuscule de plastic sunt rămășițe ale rezervei masive de plastic din lume și, până acum, nu era clar ce înseamnă acumularea lor în corpurile umane.

De unde provin microplasticele

Microplasticele sunt particule minuscule de plastic – fragmente cu diametrul mai mic de 5 milimetri. Unele dintre particule sunt fabricate pentru a fi atât de mici, cum ar fi peletele minuscule care alcătuiesc sticla de plastic în care vine sifonul tău preferat. Alte microplastice sunt create când plasticele mai mari – cum ar fi cele folosite în anvelope, recipiente de plastic pentru alimente sau haine din nailon și poliester – se defectează.

Majoritatea materialelor plastice nu se biodegradează, ci se descompun din cauza intemperiilor din mediu.

Din groapa de gunoi, microplasticele se infiltrează în apele subterane. Sau pot fi transportate de vânt și ploaie în alte surse de apă și terenuri agricole, scrie Eatingwell.

Un studiu a raportat că aproape 90% din probele din 16 proteine ​​diferite au conținut microplastice, cu mult mai multe particule găsite în proteinele procesate.

Numărul mediu de particule de microplastic a fost cel mai mare în fructele de mare, urmat de proteinele pe bază de plante, cum ar fi nuggets de plante și tofu, apoi puiul și carnea de vită. Pieptul de pui a avut cea mai mică contaminare, cu o medie de două particule de microplastic per porție, comparativ cu creveții pane, cu 370,5.

De asemenea, gătirea la microunde poate crește consumul de microplastic. Un studiu a analizat șase recipiente din plastic utilizate în mod obișnuit și a constatat că recipientele din polipropilenă – precum cele folosite în delicatese sau pentru mâncare la pachet – transferă cele mai multe microplastice în alimente.

Reducerea expunerii la microplastice

Nu există nicio modalitate de a evita complet microplasticele. Vestea bună e că există pași pe care îi puteți lua pentru a reduce expunerea, în special în alimente. Unul dintre cele mai eficiente moduri de a face acest lucru este de a reduce numărul de suprafețe de plastic pe care le atinge alimentele. Iată cum:

Optați pentru blendere de sticlă. Înlocuiți blenderul de plastic sau robotul de bucătărie,  cu unul cu un ulcior gros de sticlă. Un studiu a constatat că un blender de plastic a eliberat miliarde de particule de microplastic în suc, după doar 30 de secunde.

Aruncați sticlele de apă din plastic. Investiția într-o sticlă de apă reutilizabilă fără plastic este o modalitate ușoară și rentabilă de a reduce expunerea la microplastice. Un singur litru de apă îmbuteliată poate găzdui 100.000 de particule de microplastic.

Aveți grijă la pliculețele de ceai. Atunci când este expus la apă fierbinte, nailonul alimentar (materialul folosit pentru a face pliculete de ceai) eliberează de șapte ori mai multe particule de microplastic decât paharele de plastic de unică folosință. Căutați pliculețe de ceai fabricate din materiale neplastice, cum ar fi cânepa pe bază de plante, sau optați pentru ceai cu frunze vrac.

Evitați să puneți recipiente din plastic pentru alimente în cuptorul cu microunde. Deși unele materiale plastice sunt mai sigure decât altele pentru depozitarea alimentelor, transferați întotdeauna alimentele într-un recipient din sticlă sau ceramică, înainte de reîncălzire.

Utilizați apă filtrată. Filtrați apa de la robinet. Un studiu a constatat că dispozitivele de microfiltrare fac cea mai bună treabă, eliminând 78% până la 100% din microplasticele din apa potabilă.