Cercetarea arată că, la nivelul consumatorilor, această vulnerabilitate duce la pierderea a 1,5 miliarde de ore și a 22 de miliarde de dolari pentru identificarea malware-ului, repararea și recuperarea datelor în urma infectării, în timp ce costurile combaterii consecințelor unui atac cibernetic pentru companiile din întreaga lume se ridică la 114 miliarde de dolari.
În cadrul studiului derulat la nivel mondial, au fost analizate 270 de website-uri și rețele peer-to-peer (P2P), 108 de kit-uri software descărcate, 155 de CD-uri și DVD-uri și au fost derulate interviuri cu 2.077 de consumatori și 258 de manageri IT și executivi CIO din 10 țări la nivel mondial – Brazilia, China, Germania, India, Mexic, Polonia, Rusia, Tailanda, Marea Britanie și Statele Unite.
Potrivit studiului, în afara programelor fără licență preinstalate pe computere, 45% din software-ul piratat este descărcat de pe Internet; 78% din programele descărcate de pe website-uri sau rețele P2P includ spyware, în timp ce 36% conțin troieni și adware.
Studiul desfășurat în rândul consumatorilor arată că:
• 64% dintre persoanele despre care respondenții știau că au folosit software contrafăcut au avut probleme de securitate a datelor;
• În 45% dintre cazuri, software-ul contrafăcut a redus performanțele PC-urilor, finalizând cu dezinstalarea software-ului;
• 48% dintre respondenți au menționat că cea mai mare teamă legată de utilizarea software-ului contrafăcut este pierderea datelor;
• 29% dintre respondenți sunt îngrijorați de posibilitatea furtului de identitate.
Infectarea software-ului piratat cu malware periculos este o nouă metodă prin care infractorii spionează utilizatorii de PC care nu sunt conștienți de pericolul potențial.
Cercetarea IDC explorează, de asemenea, volumul surprinzător de instalări de software făcute de către utilizatori pe computerele deținute de companii, dezvăluind astfel o nouă metodă prin care business-urile sunt expuse la riscurile date de programele contrafăcute.
Deși 38% dintre managerii IT sunt la curent cu această practică, 57% dintre angajați admit că instalează software personal pe computerele deținute de către companii. Un semnal de alarmă este tras de către respondenții care declară că doar 30% din software-ul instalat de către ei pe calculatoarele de la birou este lipsit de riscuri privind securitatea datelor. 65% dintre managerii IT care au participat la studiu confirmă faptul că software-ul instalat de către utilizatori mărește riscurile de securitate la care se expune o companie. Acesta poate reprezenta o vulnerabilitate în asigurarea unei rețele securizate.