Cunoscuta companie Microsoft a anunțat, în cursul zilei de vineri, că își întrerupe activitățile în Rusia, din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, compania americană a decis acest lucru în conformitate cu sancțiunile guvernamentale.
Microsoft a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă citat de Sky News, că și-a oprit afacerile în Rusia. Gigantul american cofondat de către Bill Gates spune că a decis „să oprească numeroase aspecte ale afacerii din Rusia în conformitate cu deciziile privind sancțiunile guvernamentale.”
Reprezentanții companiei au mai spus că sunt în contact cu angajații care au fost nevoiți să fugă din Ucraina și că vor conlucra cu SUA, UE și Marea Britanie.
Lovitură cumplită pentru Vladimir Putin
UE a publicat, miercuri, în Jurnalul Oficial decizia finală convenită marți seară de Consiliul Uniunii Europene pentru excluderea băncilor importante ale Rusiei din SWIFT.
Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) și VTB BANK sunt băncile din Rusia eliminate din SWIFT. Au fost alese băncile respective întrucât au fost deja supuse altor sancțiuni ale UE și alte statelor din G7 (Grupul celor Șapte).
„Cu viteza luminii, Uniunea Europeană a adoptat trei valuri de sancțiuni grele împotriva sistemului financiar în creștere, a industriilor sale de înaltă tehnologie și a elitei sale corupte. Acesta este cel mai mare pachet de sancțiuni din istoria Uniunii noastre. Decizia de astăzi de a deconecta băncile cheie rusești de la rețeaua SWIFT va trimite un alt semnal foarte clar lui Putin și Kremlinului”, a declarat Ursula von der Leyen – președinta Comisiei Europene, potrivit Reuters.
Va intra în vigoare peste zece zile
Noua sancțiune europeană va intra în vigoare peste zece zile pentru ca operatorii economici să aibă timpul necesar să aplice măsura respectivă, atenuând orice posibil impact negativ asupra întreprinderilor și piețelor financiare din Uniunea Europeană.
De altfel, Uniunea Europeană a interzis investițiile în proiecte europene cofinanțate de Fondul Rus de Investiții Directe. Totodată, oficialii europeni au interzis furnizarea de bancnote euro către Rusia.
Uniunea Europeană a luat decizia finală de miercuri prin colaborare cu partenerii internaționali, precum Statele Unite ale Americii și Marea Britanie.