"Am reinventat Windows şi întreaga industrie a calculatoarelor personale" a declarat directorul general de la Microsoft, Steve Ballmer, într-un comunicat de presă.

Ultima versiune de Windows a fost regândită în întregime, butonul start a dispărut, la fel ca şi vechile ferestre, care au făcut locul unor porţiuni personalizate denumite Live Tiles, un concept împrumutat de la Windows Phone. Obiectivul celor de la Microsoft a fost să facă din Windows 8 un sistem de operare care să funcţioneze bine atât pe tablete, cât şi pe PC-uri.

Sistemul de operare Windows, a cărui primă versiune a apărut în anii 1990, a revoluţionat industria PC-urilor, fiind utilizat de peste 90% din calculatoarele personale din întreaga lume. În schimb, pe segmentul dispozitivelor mobile (smartphones şi tablete) Windows este devansat cu mult de sistemele iOS şi Android.

Nu numai Microsoft, ci şi întreaga industrie de PC-uri îşi pune mari speranţe în Windows 8. Sectorul suferă de pe urma crizei economice şi a concurenţei crescute a noilor terminale. Pentru prima dată după 2001, vânzările de calculatoare ar urma să scadă în acest an comparativ cu anul precedent cu 1,2%, potrivit firmei de cercetare de piaţă IHS iSuppli.

Sistemul de operare Windows 8 şi tableta Surface vor fi disponibile începând cu miezul nopţii la New York (04.00 GMT).
Sursa: Agerpres