Microsoft acuză China de utilizare a inteligenței artificiale pentru manipularea alegătorilor din SUA

SUA china

SURSA FOTO: Dreamstime

Microsoft a lansat acuzații grave la adresa Chinei. Cercetătorii companiei susțin că au descoperit o reţea de conturi false de pe reţele sociale, controlate de chinezi. Acestea ar influența alegătorii din SUA prin utilizarea inteligenţei artificiale, potrivit acuzațiilor.

Microsoft a publicat un nou raport de cercetare, care a stârnit reacții controversate. Potrivit acestuia, conturile de pe reţelele sociale făceau parte dintr-o operaţiune de informare chineză suspectată.

Campania a avut asemănări cu activitatea pe care Departamentul de Justiţie al SUA a atribuit-o „unui grup de elită din cadrul Ministerului Securităţii Publice (n.red. din China)”, potrivit informațiilor preluate de Reuters.

Cercetătorii nu au precizat ce platforme de social media au fost afectate. Totuși, capturile de ecran din raportul lor au arătat postări de pe ceea ce părea a fi Facebook şi X (n.red fosta Twitter).

De asemenea, raportul evidenţiază un mediu încordat pe reţelele sociale. Amintim că americanii se pregătesc pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

China a criticat acuzațiile lansate de Microsoft

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington a reacționat imediat. Acesta a declarat că acuzaţiile sunt „pline de prejudecăţi şi speculaţii rău intenţionate”. Potrivit oficialului, China pledează pentru utilizarea în siguranţă a AI.

Un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat pentru sursa menționată că cercetătorul companiei a folosit „un model de atribuire cu mai multe faţete”. Modelul ar fi bazat „dovezi tehnice, dovezi comportamentale şi dovezi contextuale”.

Amintim că inteligența artificială generativă poate crea imagini, text şi alte medii dintr-o simplă instrucțiune. Cercetătorii spun că noul conţinut este mult mai „atrăgător decât imaginile incomode folosite în campaniile anterioare de actorii chinezi de stat”. Acestea „s-au bazat pe desene digitale, colaje de fotografii şi alte designuri grafice manuale”.

Totodată, oficialul Microsoft a spus că conturile identificate au încercat să pară americane prin menţionarea locaţiei lor publice ca fiind în SUA. Totodată, conturile ar fi folosit sloganuri politice americane şi ar fi partajat hashtaguri referitoare la problemele politice interne.

SUA a cerut companiei Nvidia să reducă exporturile de cipuri de inteligență artificială către anumite țări din Orientul Mijlociu

Amintim că SUA a cerut companiei Nvidia să reducă exporturile de cipuri de inteligență artificială. Sunt vizate în mod special „anumite țări din Orientul Mijlociu”. Acestea sunt folosite în dezvoltarea platformelor precum ChatGPT.

Decizia a venit după ce China a creat un culoar de piață neagră prin Orientul Mijlociu, achiziționând cantități foarte mari de cipuri Nvidia.

Mustafa Suleyman, directorul executiv al Inflection și unul dintre fondatorii DeepMind, a declarat într-un interviu Financial Times că este imperativ ca cipurile folosite în AI generativ să fie restricționate companiilor care nu se supun acelorași controale comerciale și etice precum cele impuse de SUA și Europa.