Compania Microsoft a anunțat că hackeri care au conexiuni cu armata rusă au fost responsabili de atacuri ransomware asupra organizațiilor de transport și logistică din Ucraina și Polonia de luna trecută.
Hackerii care sunt bănuiți că au legături cu forțele de ordine din Rusia s-au aflat, cel mai probabil, în spatele atacurilor ransomware din luna octombrie asupra organizațiilor de transport și logistică din Ucraina și Polonia, a anunțat compania Microsoft.
Hackerii au provocat daune companiilor de transport și logistică din Polonia și Ucraina
Dezvăluirea pot genera îngrijorări atât la Washington, cât și în capitalele europene prin prisma faptului că aliații care sprijină Ucraina s-ar putea confrunta cu amenințări cibernetice de anvergură din partea Rusiei. Este importsnt de evidențiat faptul că Polonia este membră NATO și un canal cheie pentru furnizarea de ajutor militar Ucrainei.
Hackerii „au provocat daune” companiilor de transport și logistică din Polonia și Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Microsoft pentru CNN. Amploarea pagubelor încă nu este clară iar în acest sens postul american CNN a solicitat mai multe detalii de la Microsoft.
Microsoft a bănuit că atacurile informatice au fost realizate de un grup despre care Departamentul de Justiție a confirmat că lucrează în numele agenției ruse de informații militare GRU și care a provocat pene de curent în unele regiuni ale Ucrainei în 2015 și 2016.
Orice invocare a articolului 5 este întotdeauna o decizie politică luată prin consens
Este un exemplu public rar al unui presupus atac rusesc legat de război asupra unei țări membră NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că un atac cibernetic ar putea declanșa clauza de apărare colectivă a NATO, care impune tuturor membrilor să apere un stat membru. Dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată și nu este clar care este exact pragul de răspuns al NATO în spațiul cibernetic.
„Nu precizăm ce nivel sau ce daune ar trebui să provoace atacul cibernetic”, a spus purtătorul de cuvânt al NATO, Matthias Eichenlaub, într-un e-mail. „Orice invocare a articolului 5 este întotdeauna o decizie politică luată prin consens de către toți aliații.”, a mai anunțat acesta.
Atacurile ransomware cu conexiuni cu GRU denotă „un risc sporit pentru organizațiile care furnizează sau transportă în mod direct asistență umanitară sau militară pentru Ucraina”, au afirmat într-un comunicat de presă cercetătorii Microsoft, care au lucrat direct cu autoritățile de la Kiev pentru a răspunde la aceste atacuri informatice.