Microsoft, acuzată că taxează excesiv clienții platformelor cloud rivale

Microsoft este dată în judecată în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord pentru peste 1 miliard de lire sterline, fiind acuzată că taxează prea mult companiile care folosesc servere Windows pe platformele altor furnizori de servicii cloud, cum ar fi Amazon Web Services, Google Cloud și Alibaba Cloud. Procesul este unul colectiv, ceea ce înseamnă că toate companiile afectate sunt incluse automat și ar putea primi compensații, dacă Microsoft pierde cazul.

Acțiunea are loc în contextul în care Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (CMA) investighează practicile incorecte din industria serviciilor cloud. CMA ar putea face publice decizii preliminare în acest caz în curând. Decizia finală este așteptată până la sfârșitul anului 2024.

Ce spun reclamanții?

Reclamanții spun că Microsoft face reduceri de preț doar pentru serverele Windows folosite pe propria sa platformă, Azure, dezavantajând astfel companiile care folosesc alte servicii cloud.

Avocata Maria Luisa Stasi, specializată în probleme de concurență, a inițiat acest proces în numele mai multor firme britanice afectate. Ea susține că Microsoft „pedepseste” afacerile care aleg alte platforme cloud și își folosește poziția dominantă pentru a atrage mai mulți clienți către Azure, ceea ce limitează concurența.

microsoft, pana IT, telecomunicatii
SURSA FOTO: Dreamstime

Microsoft a mai trecut printr-o situație similară

Microsoft a mai trecut printr-o situație similară în Uniunea Europeană (UE), unde a plătit 20 de milioane de euro pentru a ajunge la o înțelegere cu CISPE, un grup care reprezintă industria serviciilor cloud.

Totuși, în luna septembrie, Google a depus o nouă plângere împotriva Microsoft la Comisia Europeană (CE), acuzând că regulile de licențiere ale Microsoft obligă companiile să folosească platforma Azure și le îngreunează accesul la alte servicii cloud.

Despre Azure

Azure este platforma cloud publică a Microsoft, care oferă o gamă variată de servicii, inclusiv infrastructură (IaaS), platforme pentru dezvoltare (PaaS) și baze de date gestionate.

Pe scurt, Azure, ca și alte platforme cloud, folosește o tehnologie numită virtualizare. Asta înseamnă că hardware-ul unui computer (cum ar fi un procesor sau o memorie) poate fi „imitat” prin software. Practic, hardware-ul unui computer funcționează pe baza unor instrucțiuni, iar aceste instrucțiuni pot fi recreate în software, astfel încât să pară că un computer virtualizat funcționează ca unul real.

În realitate, cloud-ul este format dintr-o mulțime de servere fizice care se află în centre de date. Aceste servere rulează software-ul de virtualizare, astfel încât clienții să poată folosi resursele ca și cum ar fi propriile lor computere.