Monopol este verdictul pe care judecatorul l-a dat in cazul Microsoft. Imediat dupa citirea actului de acuzare, un val urias de opinii s-a abatut peste mass-media internationala. Ce se va intampla?
Urmeaza stabilirea pedepselor pe care Microsoft trebuie sa le suporte ca urmare a acuzatiei de politica de monopol. Exista posibilitatea ca Microsoft sa fie sparta in mai multe bucati, la fel cum s-a intamplat in cazul AT&T, sau sa ramana la fel ca si pana acum, dar sa i se interzica anumite privilegii. Oficialii guvernului Statelor Unite afirma ca sunt in cautare de solutii mult mai drastice.
Pe langa acest proces intentat de Guvernul Statelor Unite, pe cei de la Microsoft ii mai asteapta o serie de procese, cu acelasi subiect, de data aceasta intentate de firme particulare, cum ar fi Sun Microsystems Inc. sau Caldera System. Daca verdictul dat de Jackson este definitiv, acestea nu au decat sa probeze ca Microsoft le-a prejudiciat prin pozitia sa de monopol.
„Speram sa gasim o cale de a rezolva ceea ce se intampla acum si dam acest incident uitarii,” declara Bill Gates, la sfarsitul zilei de vineri, 5 noiembrie, cand au fost citite concluziile judecatorului.
Internet Explorer sau inceputul sfarsitului
Fiind una dintre cele mai controversate companii din lume, Microsoft a reusit, de-a lungul timpului, sa atraga asupra sa o multitudine de sprancene incruntate. Prima „contra” serioasa pusa de Microsoft a fost procesul pe care l-au avut cu cei de la Apple, in privinta interfetei grafice pe care Windows incepuse sa o foloseasca, proces ce s-a terminat in favoarea primilor, acestia putand sa utilizeze nestingheriti interfata. Rand pe rand, numarul dusmanilor a crescut, printre ei numarandu-se atat firme cu un cuvant greu pe piata (Novell, IBM, Netscape, Borland, Apple, Pen Computing), cat si utilizatorii de rand, care s-au vazut nu de putine ori inselati in asteptarile lor.
Singura firma „ingropata” de Microsoft a fost Netscape, care a pierdut batalia, dar lupta cu acestia s-a dovedit a fi inceputul sfarsitului.
De asemenea, afacerea RealNetworks, in care Gates ar fi vrut sa investeasca daca aceasta ar fi folosit tehnologie Microsoft, a demonstrat inca o data, daca mai era nevoie, ca firma era dispusa sa cheltuiasca o mare suma de bani numai pentru a stopa orice incercare a unei alte firme de a crea si dezvolta produse care sa atenteze la produsele Microsoft. Jackson a batut moneda pe strategia conform careia incercarile altor firme de a lansa un produs erau insotite de o campanie in care Microsoft dadea gratis produse similare, taind din fasa orice tentativa de afirmare (dand ca exemplu batalia dintre Netscape Navigator si Internet Explorer). Judecatorul a mai adus aminte de faptul ca Microsoft incerca sa ajunga la o intelegere cu alte firme (chiar daca in principiu aveau de pierdut), pentru ca acestea sa integreze Internet Explorer pe platforma lor, pentru distributie si promotie, cu atac direct la produsele concurente. In particular este citata intelegerea dintre Microsoft si Apple pentru portarea IE pe MacIntosh. Ramanand la povestea cu browser-ul, un alt aspect pus pe tapet a fost incercarea de a baga pe gat un produs care de multe ori nu era deloc folositor. Consumatorii care vroiau sa sa se bucure de facilitatile Windows 98, neexistente in Windows 95, dar care nu aveau nevoie de un browser de Internet, primeau totusi unul, fapt ce ducea la scaderea capacitatilor calculatorului sau te punea in postura de a avea un browser de Internet, fara a avea acces la Internet.
Microsoft isi vede erodata pozitia pe piata. Chiar daca Microsoft Office si Internet Explorer nu au rival, din spate vine puternic Linux, ca posibil inlocuitor al Windows NTsi chiar se pregateste sa atace piata desktop. Palm Computing zgaltaie scaunul lui WindowsCE. Anul acesta s-a dovedit a fi mult mai negru decat se astepta Bill Gates, o serie de oameni „grei” din interiorul Microsoft plecand spre alte directii.
Pentru multa lume este inca neclar ce se va intampla in momentul in care Microsoft nu va mai avea cota de piata de acum. Din comoditate sau din obisnuinta, multi utilizatori se intreaba cu ce vor inlocui Windows. Gandindu-ne la un scenariu care, in acest moment, poate fi unul realist, daca Microsoft pierde 40 de procente din piata actuala, atunci golul creat va trebui umplut de alte platforme si de alte programe. Sunt capabile firmele concurente sa suplineasca o asemenea cadere? Sunt dispusi utilizatorii sa treaca la alte programe? Vor avea firmele resursele necesare sa se reutileze cu soft, in conditiile in care produsele Microsoft vor avea o scadere calitativa din cauza posibilelor restrictii pe care guvernul american le va aplica Microsoft? Cum va arata lumea IT dupa acest cutremur?
Bill Gates spera
sa iasa cu fata curata
Vom asista, in urmatoarea perioada, la o ofensiva a firmelor concurente. Lumea IT va propune solutii pentru ocuparea procentelor vacante. Oare aceasta goana nebuna ce se va declansa nu va da nastere la greseli de conceptie a programelor, generand bug-uri de care utilizatorii nu vor fi multumiti si atunci se va ajunge in situatia in care injuraturile vor fi pur si simplu redirectionate, punand oamenii in situatia de a mormai in barba proverbul „aceeasi Marie, dar cu alta palarie”? Bill Gates spera sa iasa cu fata curata si de aceasta data, sau daca nu asa, macar cat mai putin sifonat. El este imaginea Microsoft si chiar daca lumea stie ca nu este o imagine de un alb stralucitor, totusi parerea generala ramane ca Bill este un baiat istet si destept si poate scapa si din aceasta problema.
Toate acestea au venit pe fondul eforturilor Microsoft de a se reabilita in fata clientilor sai, propunand pachete de programe mai bune, coroborat si cu scaderea criticilor la adresa sa.
Microsoft va pasi cu stangul in noul mileniu, luptand cu un adversar la fel de purternic: guvernul american. Deja, numai la acest nivel, lupta mai poate fi egala, Microsoft spulberand concurenta. Presiunile pentru doborarea gigantului mondial, si, pe langa el, a celebrului copil al IT-ului mondial, au atins la acest sfarsit de an cotele maxime, buba spargandu-se, bisturiul numindu-se Thomas Penfield Jackson. O lume a calculatoarelor fara Microsoft ar fi indiscutabil o lume mai saraca, dar pe de alta parte o lume mai etica.
Microsoft este pus la zid de guvernul american
18 noiembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 18 noiembrie 1999, 14:00
Monopol este verdictul pe care judecatorul l-a dat in cazul Microsoft. Imediat dupa citirea actului de acuzare, un val urias de opinii s-a abatut peste mass-media internationala. Ce se va intampla?Urmeaza stabilirea pedepselor pe care Microsoft trebuie sa le suporte ca urmare a acuzatiei de politica de monopol. Exista posibilitatea ca Microsoft sa fie sparta in mai multe bucati, la fel cum s-a intamplat in cazul AT&T, sau sa ramana la fel ca si pana acum, dar sa i se interzica anumite privilegii
Etichete: arhiva,
microsoft
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook