Principalul producator de software la nivel mondial va continua sa vanda sistemul de operare Windows XP pana la mijlocul anului 2008, intarziind scoaterea lui de pe piata cu cinci luni, informeaza Associated Press. De asemenea, a hotarat sa mentina la vanzare varianta de baza a sistemului de operare Windows XP in tarile in curs de dezvoltare pana in 2010, desi planuise sa o retraga si pe aceasta in ianuarie 2008.

 

Microsoft a lansat Windows Vista in ianurie 2007 cu intentia de a scoate de la vanzare sistemul Windows XP in ianuarie 2008. De obicei, Microsoft mentine la vanzare un sistem de operare inca doi ani dupa lansarea celui mai recent, dar in cazul sistemului Vista au decis reducerea termenului la un an.  

Hotararea a fost luata dupa ce mai multi producatori de PC-uri au anuntat Microsoft ca exista clienti care solicita vechiul sistem de operare al companiei. Nemulturilie clientilor in privinta sistemului Vista s-au concentrat pe incompatibilitatea acestuia cu anumite programe software si componente. De asemenea, rularea sistemului Vista presupune detinerea unui PC mai performant. 

Compania a declarat ca Vista este cel mai bine vandut sistem de operare lansat de Microsoft, cu 60 de milioane de licente vandute in primele sase luni de la introducerea pe piata. De asemenea, a anuntat ca acum acesta este compatibil cu cele mai folosite 50 de aplicatii software. 

Sistemele de operare Microsoft sunt instalate pe 95% dintre PC-urile existente.

 

Sursa: AFP