Cea mai mare companie de software din lume, Microsoft, a reușit ieri să surprindă investitorii de pe Wall Street raportând profit și venituri peste așteptări, grație vânzărilor solide de Office și afacerii cu software de servere pentru companii. Imediat după publicarea rezultatelor, acțiunile au înregistrat o creștere puternică.
Microsoft se înscrie astfel între companiile din sectorul tehnologic care reușesc să raporteze rezultate financiare peste așteptări. Sectorul tehnologic se dovedește a fi unul dintre cele rezistente sectoare în condiții economice incerte, 84% dintre companii reușind să depășească estimările analiștilor, potrivit Reuters.
Pentru primul trimestru fiscal, iulie-septembrie 2013, Microsoft a afișat un profit în creștere cu 17%, de 5,244 miliarde dolari sau de 62 cenți pe acțiuni, comparativ cu 4,466 miliarde dolari sau 53 cenți pe acțiune cu un an înainte.
Astfel, rezultatul a bătut semnificativ estimarea medie a analiștilor chestionați de Thomson Reuters, care viza un profit de 54 cenți pe acțiune.
De asemenea, veniturile au crescut cu 16%, la 18,5 miliarde dolari, ajutate de creșterea vânzărilor de Office. Analiștii se așteptau la venituri de 17,8 miliarde dolari.
După ce au închis la 33,72 dolari pe Nasdaq, rezultatele solide au impulsionat investitorii care au dus prețul cu 5,7% mai sus, la 35,65 dolari.
Segmentul de afaceri pentru companii a înregistrat o creștere cu 10% a veniturilor, la 11,20 miliarde dolari, condus de Office și de software de servere pentru companii. Segmentul pentru consumatori și de hardware a înregistrat venituri în creștere mai modestă, de 4%, la 7,46 miliarde dolari, pe fondul unor vânzări slabe ale sistemului Windows în condițiile în care vânzările de PC-uri continuă să scadă.
Potrivit firmei de cercetare Gartner, livrările de PC-uri au scăzut cu 8,6% în ultimul trimestru, confirmând tendința globală afectată de penetrarea tabletelor de care beneficiază Appe și Samsung.