Microsoft România continuă campania de informare privind expirarea suportului pentru Windows XP și Office 2003, începută pe 8 aprilie 2013. Companiile mici și mijlocii sunt invitate să acceseze www.microsoft.ro/modern pentru a afla mai multe informații și pentru a beneficia de suport în planificarea upgrade-ului la Windows 8 și Office 365.
De ce expiră serviciile de suport?
În 2002, Microsoft a introdus politica referitoare la ciclul de viață al serviciilor de suport, pornind de la sugestiile clienților de a oferi mai multă transparență și predictibilitate pentru serviciile de suport acordate pentru produsele Microsoft. Conform acestei politici, produsele Windows și Office beneficiază de cel puțin 10 ani de suport (5 ani de suport Mainstream, 5 ani de suport Extended, după cum este detaliat aici), la nivel de pachet Service Pack. Având în vedere acest calendar, suportul pentru Windows XP SP3 și Office 2003 va expira la 8 aprilie 2014.
Utilizarea Windows XP și Office 2003 după încetarea suportului tehnic va expune utilizatorii la riscuri potențiale, cum sunt cele de securitate sau de lipsa suportului din partea companiilor dezvoltatoare de software și producătorilor de hardware.
În ceea ce privește consecințele acestui eveniment asupra mediului de business, companiile se expun unor vulnerabilități după cum urmează:
– Riscuri de securitate: în lipsa actualizărilor de securitate ale Windows XP, PC-ul utilizatorului poate deveni vulnerabil la viruși, spyware și alte programe care afectează securitatea și confidențialitatea datelor de companie. Programele anti-virus nu vor mai putea oferi protecție completă odată cu expirarea suportului pentru Windows XP;
– Probleme de software: numeroși distribuitori de software și hardware vor retrage suportul pentru produsele care folosesc Windows XP, deoarece nu pot obține actualizări pentru Windows XP și Office 2003. De exemplu, noul Office este perfect adaptat la sistemul de operare Windows modern și nu va rula pe Windows XP;
– Lipsa centrelor de suport: În cazul apariției unor probleme, companiile nu vor mai avea acces la suport tehnic online și prin telefon;
– Timp de nefuncționare: riscul unei căderi de sistem și al unei întreruperi a activității companiei poate crește ca urmare a expirării suportului și a învechirii sistemelor hardware care funcționează cu Windows XP;
– Riscuri de conformitate cu reglementările în domeniu: sistemele lipsite de suport și actualizări sunt vulnerabile la riscurile de securitate. Acest lucru poate provoca probleme în cazul unui control efectuat de un organism de audit intern sau extern, ducând la suspendarea acreditărilor și la notificări publice referitoare la eșecul organizației în a asigura protecția sistemelor și a informațiilor despre clienți și parteneri.
Microsoft recomandă upgrade-ul utilizatorilor Windows XP și Office 2003 la Windows 8, respectiv Office 365 – soluții moderne pentru utilizatori individuali și pentru organizații, de care oamenii beneficiază acasă, la serviciu sau în mișcare.