Nokia va plăti Microsoft o taxă pentru fiecare copie de Windows pe care o utilizează pentru telefoanele sale, costuri care vor fi compensate deoarece Nokia va reduce propriul său buget de cercetare şi dezvoltare software, susţin sursele. Acestea spun că acordul va fi valabil mai mult de cinci ani.

Sursele susţin că acordul de un miliard de dolari face parte din campania Microsoft de a determina Nokia să nu aleagă sistemul de operare Android de la Google.

Dacă va avea succes, parteneriatul ar putea fi benefic financiar pentru ambele companii şi ar putea întârzia ameninţarea din partea Apple şi Google. Acţiunile Nokia au scăzut cu 26% de când a fost dat publicităţii parteneriatul cu Microsoft, în 11 februarie.

Nokia a anunţat luna trecută că sistemul de operare Windows Phone 7 va fi utilizat ca platformă principală pe telefoanele inteligente fabricate de compania finlandeză, ca parte a strategiei noului director general Stephen Elop.

În ultima perioadă, Nokia a început să fie supusă la presiuni, în condiţiile în care a pierdut teren pe segmentul smartphone în faţa rivalilor Apple şi Google, iar agenţiile de evaluare Standard and Poor’s şi Moody’s au avertizat recent că ar putea retrograda ratingul companiei finlandeze.

Oferta slabă de produse pe segmentul telefoanelor mobile inteligente a fost unul dintre principalele motive care în luna septembrie 2010 au determinat Nokia să înlocuiască directorul general Olli-Pekka Kallasvuo cu Stephen Elop, care anterior la lucrat la Microsoft.

În România, Nokia a investit 60 de milioane de euro în localitatea Jucu din judeţul Cluj într-o fabrică inaugurată pe 24 septembrie 2008.
SURSA: Agerpres