Microsoft riscă o amendă de zeci de miliarde de dolari în UE
Aceasta este cea mai recentă problemă juridică a Microsoft în relația sa cu Uniunea Europeană.
Concluziile preliminare ale investigației UE ar putea aduce corporației multinaționale din Redmond, Washington, o amendă de până la 10% din veniturile globale ale companiei, care au însumat 211 miliarde de dolari în ultimul an financiar.
Anunțul de marți vine la o zi după ce autoritățile de reglementare din UE au acuzat compania Apple de încălcarea Legii privind piețele digitale, un act legislativ care a impus schimbări semnificative pe platformele tehnologice dominante după intrarea sa în vigoare în luna martie.
În aprilie, Microsoft a anunțat un plan de separare a Teams de pachetul Office pentru a închide investigația din partea autorităților europene. Cu toate acestea, UE consideră că aceste eforturi nu sunt suficiente pentru a asigura o concurență reală pe piață. Directorul companiei, Brad Smith, a declarat că vor fi luate noi măsuri pentru a răspunde preocupărilor Comisiei, printre care și oferirea de abonamente Office fără aplicația Teams.
Comisia Europeană a subliniat că informarea privind concluziile preliminare nu reprezintă rezultatul oficial al investigației. În această etapă, executivul european informează părțile implicate cu privire la obiecțiile formulate, oferindu-le posibilitatea de a aduce noi clarificări sau de a solicita o audiere. Dacă Microsoft va fi găsită vinovată de încălcarea legilor antitrust, riscă o amendă de până la 10% din cifra de afaceri, precum și alte măsuri de corecție.
Comisia Europeană a deschis o investigație în urmă cu un an
Aproape acum un an, Comisia Europeană a deschis o investigație asupra practicilor Microsoft în domeniul software, ca urmare a unei plângeri depuse în 2020 de platforma de mesagerie în cloud, Slack, care este acum deținută de Salesforce.
Slack a acuzat gigantul american de acordarea unui avantaj neloial pentru Teams, care oferă servicii de mesagerie, apeluri și conferințe video, prin includerea automată a acestuia în pachetul Office.
„Suntem îngrijorați de faptul că Microsoft ar putea oferi propriului său produs de comunicare Teams un avantaj nejustificat față de concurenți, prin legarea acestuia de suitele sale populare de productivitate pentru întreprinderi”, a declarat Margrethe Vestager, comisar european pentru concurență.
Aceasta a mai subliniat că menținerea competiției pentru instrumentele de comunicare și colaborare la distanță este esențială, deoarece stimulează inovarea pe aceste piețe. Vestager a adăugat că, dacă se confirmă, comportamentul Microsoft ar fi ilegal în conformitate cu regulile de concurență ale Uniunii Europene.
CNN a anunțat că marți, a contactat Microsoft pentru a obține o reacție în legătură cu acuzațiile de încălcare a legislației antitrust.