Microsoft seamănă cu Apple, însă  nu compania de acum, dar cu cea din urmă cu 20 de ani.  Decizia de a cumpăra Nokia nu va propulsa Microsoft pe primele locuri în topul mondial al producătorilor de smartphone-uri. Microsoft şi sistemul său de operare pentru dispozitive mobile, Windows phone, se află mult în spatele competiţiei reprezentată de Google şi Apple. Cei doi giganţi au reuşit să atragă cei mai mulţi dezvoltatori de aplicaţii. În plus Samsung,  liderul pieţei de telefoane inteligente, vinde în special smartphone-uri cu Android. Deşi gama Lumia a fost primită bine de utilizatori, finlandezii au intrat prea târziu pe piaţă.

"Ceea ce contează nu este telefonul mobil în sine, ci un ecosistem dinamic de aplicaţii şi servicii", declară said Brad Silverberg, fost angajat al Microsoft, în prezent antreprenor în Seattle.

Microsoft se află în aceeaşi situaţie în care se afla Apple la începutul anilor ‘90. Compania avea produse superioare, precum Macintosh, dar acestea erau eclipsate de cele care rulau sistemul de operare Windows de la Microsoft.

"Cea mai mare problemă a Apple atunci era aceea că Microsoft reuşise să îi atragă pe dezvoltatorii de software de partea sa.  În prezent Microsoft se află în acelaşi cerc vicios în care se afla Apple în urmă cu 20 de ani", afirmă Benedict Evans, analist la Enders Analysis.