Când oamenii de știință de la Microsoft au început să experimenteze un nou sistem de Inteligență Artificială, anul trecut, i-au cerut să rezolve un puzzle care ar fi trebuit să necesite o înțelegere intuitivă a lumii fizice.
Microsoft este prima companie importantă de tehnologie care a reușit să provoace polemici aprinse în lumea tehnologiei pretinzând că IA dă semne ale raționamentului uman. Mulți se întreabă acum dacă industria tehnologică construiește ceva asemănător inteligenței umane, scrie Moneycontrol.
„Aici avem o carte, nouă ouă, un laptop, o sticlă și un cui”, au spus cercetătorii de la Microsoft. „Te rog să-mi spui cum să le stivuiesc una peste alta, într-un mod stabil.” Cercetătorii au fost surprinși de ingeniozitatea răspunsului sistemului IA, care a oferit următoarea schemă: „Pune ouăle pe carte. Aranjează ouăle în trei rânduri, cu spațiu între ele. Asigură-te că nu le spargi. Pune laptopul deasupra lor, cu ecranul în jos și tastatura în sus. Laptopul se va potrivi perfect în limitele cărții și ale ouălor, iar suprafața sa plată și rigidă va oferi o platformă stabilă pentru următorul strat.”
Lucrarea Microsoft, numită în mod provocator „Sparks of Artificial General Intelligence”
Sugestia inteligentă i-a făcut pe cercetători să se întrebe dacă asistă la un nou tip de inteligență. În martie, au publicat o lucrare de 155 de pagini, susținând că sistemul reprezintă un pas spre Inteligența Artificial generativă (AGI), abrevierea unei mașinprii are poate face orice poate face creierul uman. Lucrarea de cercetare a Microsoft, numită în mod provocator „Sparks of Artificial General Intelligence”, merge în direcția în care marile companii de tehnologie lucrează de zeci de ani.
Dacă ele construiesc o mașinărie care funcționează precum creierul uman sau chiar mai bine, ar putea schimba lumea, dar, în același timp ar putea fi și periculos. Microsoft, prima companie importantă de tehnologie care a lansat această lucrare, a stârnit una dintre cele mai aprinse dezbateri din lumea tehnologiei: se construiește ceva asemănător inteligenței umane? Sau unele dintre cele mai strălucite minți ale industriei își lasă imaginația să ia ce e mai bun din ele? „Am început să fiu foarte sceptic și apoi totul a evoluat într-un sentiment de frustrare, poate chiar de frică”, a recunoscut Peter Lee, care conduce cercetarea la Microsoft. „Te gândești: de unde naiba vine asta?”
Un sistem AI este „foarte sensibil”
Anul trecut, Google a concediat un cercetător care a susținut că un sistem AI similar este foarte sensibil, cu un pas dincolo de ceea ce a susținut Microsoft. Un sistem sensibil nu ar fi doar inteligent. Ar fi capabil să simtă sau să simtă ceea ce se întâmplă în jurul său. Dar tot mai mulți cred că industria s-a îndreptat, în ultimul an, spre ceva ce nu poate fi explicat: un nou sistem AI care vine cu răspunsuri și idei asemănătoare oamenilor, care nu au fost programate în el. Microsoft și-a reorganizat unele dintre laboratoarele sale de cercetare pentru a include mai multe grupuri dedicate explorării ideii. Unul va fi condus de Sébastien Bubeck, autorul principal al lucrării Microsoft AGI. În urmă cu aproximativ cinci ani, companii precum Google, Microsoft și OpenAI au început să construiască modele lingvistice mari, sau LLM-uri.
”Aceste comportamente nu sunt întotdeauna consistente”
Aceste sisteme petrec luni de zile analizând cantități mari de text digital, inclusiv cărți, articole Wikipedia și jurnalele de chat. Indicând modele în acel text, ei au învățat să genereze propriul text, inclusiv lucrări, poezie și coduri de calculator. Pot chiar să poarte o conversație. Tehnologia cu care lucrau cercetătorii Microsoft, GPT-4 de la OpenAI, este considerată cea mai puternică dintre aceste sisteme. Microsoft este un partener al OpenAI și a investit 13 miliarde de dolari în compania din San Francisco. Unul dintre primele lucruri pe care le-au făcut cercetătorii de aici a fost să-i ceară lui GPT-4 să scrie o demonstrație matematică care să arate că există numere prime infinite și să o facă într-un mod care rimează. Rezultatul a fost atât de impresionant, atât din punct de vedere matematic, cât și lingvistic, deși nu prea s-a înțeles mare lucru.
„Aceste comportamente nu sunt întotdeauna consistente”, susține Ece Kamar, cercetător la Microsoft. Alison Gopnik, profesor de psihologie care face parte din grupul de cercetare AI de la Universitatea din California, Berkeley, declară că sisteme precum GPT-4 sunt, fără nicio îndoială, puternice, dar nu era clar
dacă textul generat de aceste sisteme a fost rezultatul unui raționament uman sau al bunului simț. „Când vedem un sistem sau o mașină complicată, îl antropomorfizăm; toată lumea face asta, oameni care lucrează în domeniu și oameni care nu”, a spus Gopnik. „Dar să ne gândim la asta ca la o comparație între Inteligența Artificială și oameni e ca și cum ai compara caprele cu tablete. Nu este modul corect de a gândi”, susține el.