Camera din imagine nu se află la vreun laborator NASA de cercetare și nici într-o companie de farmaceutice care caută remedii pentru un nou virus. Este doar o încăpere de producție a procesoarelor de la Intel, divizia din Irlanda.
Pare, într-adevăr, mai degrabă science-fiction decât o fabrică de părți pentru calculatoare, însă tehnologia îi obligă pe cei de la Intel să lucreze astfel. Prețul redus al unui personal-computer (PC) din prezent și tendința globală de ieftinire a tehnologiilor dă senzația unor metode de producție simple. Te aștepți să vezi super mijloace de prelucrare pentru un aparat care costă mii de euro, nu pentru unul care a ajuns la doar câteva sute. Însă ieftinirea s-a produs în timp, odată cu producția în masă a cipurilor, nu prin simplificarea tehnologiei.
O vizită la fabrica Intel din Leixlip, Irlanda, unde nu ai voie să fotografiezi nimic în interior, îți dă ocazia să intri într-una dintre cele mai stabile clădiri din lume. Cum procesoarele au dimensiuni de ordinul zecilor de nanometri, iar un nanometru este a miliarda parte dintr‑un metru, orice vibrație se traduce prin rebut.
Producție automatizată aproape complet
Drept pentru care etajul „curat“, cum este denumit în fabrică, se află ancorat pe un set de piloni separați de etajele inferioare. Mai mult, mașinăriile de litografiat, care imprimă modelul necesar circuitelor și tranzistoarelor de pe un „wafer“ (un disc de 30 cm care reprezintă suportul necesar procesoarelor), sunt acorate pe piloni separați de restul etajului. Metoda de litografiere seamănă cu developarea unei fotografii, însă la o precizie mult mai mare; într-un procesor Core Duo se găsesc peste 151 milioane tranzistori nanometrici.
Intel a investit 7 miliarde de dolari în unitățile de producție din Irlanda. O bună parte a acestor bani a ajuns în sistemul de ventilare, care are capacitatea de a curăța și recircula aerul din încăperile „curate“ la fiecare șase secunde. Astfel, camerele respective sunt de 10.000 de ori mai curate decât o cameră de operații dintr-un spital. Și de 100.000 de ori mai curate decât mâinile noastre în mod obișnuit, motiv pentru care angajații, puțini la număr, din zonele respective sunt obligați să se schimbe complet de hainele de „afară“, să se spele și să îmbrace costumele de „astronauți“ din imagine.
Producția este aproape în totalitate automatizată, intervenția umană fiind redusă la minimum posibil. Cu toate acestea, divizia Intel din Irlanda are peste 5.000 de angajați, iar la nivel global peste 80.000. Majoritatea sunt persoane cu licență (peste 40.000), în timp ce 4.000 au un doctorat, iar alți 4.000, un MBA. Nu e de mirare că Intel a reușit un profit net de 3 miliarde de dolari în al treilea trimestru al anului, la venituri de 11,1 miliarde dolari.
Compania continuă, deocamdată, legea lui Moore, care a spus, în anii 60, că la fiecare doi ani capacitatea globală de procesare se dublează. Iar numărul-limită de procesoare nu a fost încă atins.
Cum arată laboratoarele Intel din Irlanda
14 noiembrie 2010, 08:00
Ultima modificare în 14 noiembrie 2010, 10:00
Fabricarea unui procesor, cum sunt cele din computerele noastre, necesită metode extrem de complicate, în care este preferabil ca omul să intervină cât mai puțin.
Etichete: computer,
intel,
nasa,
procesor
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Fără categorie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook