Legea din România prevede mai multe condiții pentru șoferi. Nerespectarea acestora poate rezulta în accidente, dar și pierderea permisului de conducere. Regulile se aplică, în funcție de indicatoarele și marcajele rutiere, atât în intersecții cât și pe drum drept.
Mulți șoferi nu sunt atenți atunci când trebuie să acorde prioritatea între benzi. Acest lucru poate rezulta în accidente, situații neplăcute, dar și pierderea permisului de conducere.
Legea din România prevede mai multe condiții pentru șoferi
Legea rutieră stabilește cine are prioritate de trecere în mai multe situații, pentru a preveni producerea accidentelor de circulație. Aceste reguli se aplică, în funcție de indicatoarele și marcajele rutiere, atât în intersecții cât și pe drum drept.
De exemplu, ordinea de trecere într-o intersecție este stabilită, în această ordine, de următoarele elemente:
- Semnalele polițistului;
- Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
- Semnalele luminoase ale semaforului;
- Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
- Indicatoarele rutiere;
- Marcajele rutiere;
- Regulile de circulație, precum prioritatea vehiculelor care se află în sensul giratoriu.
Semnalele și indicațiile polițistului trebuie urmate, indiferent de situație
Astfel, putem observa că semnalele și indicațiile polițistului trebuie urmate, indiferent de situație. Totodată, șoferii trebuie să acorde prioritate mașinilor de intervenție, dacă intersecția nu este dirijată.
Simultan, șoferii trebuie să respecte și semnalele semaforului în lipsa polițistului. În intersecțiile nesemaforizate, prioritatea este stabilită de următoarele indicatoare:
- Stop;
- Cedează trecerea;
- Drum cu prioritate.
În situațiile în care nu întâlnesc nici polițist, nici semafor, nici indicatoare sau marcaje, se aplică regula priorității de dreapta. Astfel, toți șoferii trebuie să acorde prioritate vehiculelor care vin din partea dreaptă.
Șoferii sunt obligați să acorde prioritate și pe drumurile drepte, în funcție de banda pe care circulă
Trebuie menționat că șoferii sunt obligați să acorde prioritate și pe drumurile drepte, în funcție de banda pe care circulă. În momentul în care vor să treacă de pe o bandă pe cealaltă, ei trebuie să acorde prioritate vehiculelor care se află deja pe banda respectivă.
Conducătorii auto sunt obligați să acorde prioritate și atunci când întâlnesc un autobuz sau microbuz care semnalizează ieșirea dintr-o stație prevăzută cu alveolă.
Totodată, prioritatea poate fi dată și de gabaritul mașinii. Pe drumurile publice înguste, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse este imposibilă, conducătorul unui vehicul trebuie să dea cu spatele în mai multe situații:
- când întâlnește un ansamblu de vehicule;
- când întâlnește un vehicul greu;
- când întâlnește un vehicul care efectuează transport public de persoane.