Chiar dacă nu este vorba de piaţa de capital americană ci de cea românească, chiar dacă nu este vorba despre un om de anvergura lui Bernard Madoff ci de un angajat al SSIF Broker Cluj şi chiar dacă nu este vorba despre 65 miliarde dolari ci de nici 600.000 lei, totuşi informaţia de mai jos trebuie marcată ca o ştire de acelaşi calibru.

Micul „Madoff” român este Răzvan Gabriel Vadan Timofte de la SSIF Broker Cluj, care a realizat mai multe tranzacţii pe piaţa de capital în numele a patru clienţi fără acordul acestora, prin care le-a adus pierderi de 585.096 lei, însă a încheiat o înţelegere cu păgubiţii prin care se obligă să le restituie banii până la 31 iulie 2010. Totodată, angajatul SSIF Broker a produs o pierdere de 89.396 de lei societăţii European Investment Group din Cluj-Napoca.

El a acţionat pe mai toate bursele de la noi: Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu.

„Clienţii prejudiciaţi au venit la sediul nostru şi ne-au spus despre problemele apărute. Au făcut o înţelegere cu angajatul respectiv şi au fost de acord să nu facă plângere dacă el le restituie banii. Sumele respective reprezintă pierderile suferite în urma unor tranzacţii pe care agentul nostru le-a realizat fără acordul clienţilor respectivi, în urmă cu ceva timp, când lucra la o agenţie a SSIF Broker din Cluj. Între timp, noi am desfiinţat agenţia respectivă, iar el a venit să lucreze la sediul central”, a declarat, Anton Ionescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al SSIF Broker.

 

Acoperirea pagubelor

Potrivit şefului SSIF Broker, micul „Madoff” va plăti sumele în tranşe lunare, urmând să reconstituie protofoliile clienţilor păgubiţi.

Astfel, compania a cumpărat acţiuni SIF4 şi SIF5 de 167.640 lei pentru a pune la reface portofoliul unui păgubit. De asemenea, Timofte urmează să plătescă săptămâna aceasta întreaga sumă cu care a fost prejudiciată firma, respectiv 89.396 de lei.

Cea mai mare parte din „pradă”, adică 495.700 lei va fi înapoiată în 12 rate lunare, cu o dobândă de 12% pe an.

Acţiunile SSIF Broker erau tranzacţionate cu aproape o oră înainte de închiderea şedinţei de joi a Bursei de Valori Bucureşti la preţul de 0,186 lei, în creştere cu 2,2%.