Omul de afaceri Viorel Micula, proprietarul  European Drinks, unul dintre principalii producători de bături răcoritoare din România, consideră că impunerea de noi taxe companiilor, aşa cum este noua taxă pe fast-food, va afecta şi mai mult puterea de cumpărare şi va duce la scăderea veniturilor bugetare

„Suntem în criză şi oamenii nu au bani. Prin creşterea acestor taxe, puterea de cumpărare va scădea, va scădea şi consumul total, iar bugetul va avea de pierdut”, a declarat Micula pentru capital.ro.

Micula a mai spus că instituirea unei taxe la alimentele fast-food, produsele de cofetărie-patiserie şi băturile răcoritoare îi va afecta în mod categoric pe producătoriii acestor alimente, pentru că va determina o  scăderii consumului.

“Cred că este o mare greşeală pentru că din păcate sunt foarte multe taxe. Bunăstarea o creează cei care produc, iar prin aceste taxe nu se va creea decât mai mult şomaj. Este o mare problemă pentru că mărind taxele foarte mult fără să se consulte cu agenţii economici, (guvernanţii – n.r.) nu pot decât să slăbească economia”, a mai spus Micula.

Viorel Micula este, împreună cu fratele său Ioan Micula, proprietarul grupului de firme European Food & Drinks, specializat în producţia de băuturi răcoritoare, bere, băuturi alcoolice distilate, snacks-uri, dulciuri şi alte produse alimentare.

Taxa va intra în vigoare la 1 martie

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, marţi, că intenţionează să introducă o nouă taxă, după cea de viciu aplicătă ţigărilor şi alcoolului, şi anume taxa fast-food, pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.

Potrivit proiectului de modificare a legii privind reforma în domeniul sănătăţii, firmele care produc, importă sau prepară alimente “nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr, cu aditivi alimentar” trebuie să plătească o taxă care va fi plătită la Trezorerie, fondurile strânse urmând să fie virate Ministerului Sănătăţii.

Taxa va tebui plătită pentru produsele tip fast-food, produse de patiserie-cofetarie, snacksuri, chipsuri şi pentru băuturi răcoritoare, altele decât apa minerală sau cea de masă, precum şi sucurile natural proaspete.

Cuantumul contribuţiei va fi stabilit prin negocieri între Ministerul Sănătăţii şi companiile care intră sub incidenţa taxei, iar sumele colectate vor fi utilizate pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate. Taxa va intra în vigoare începând cu luna martie a acestui an.