Locuieşte în doar 15 metri pătraţi, dar este singurul mod în care îşi mai poate permite să stea în zona golfului San Francisco, a cărei piaţă rezidenţială a explodat în ultimii ani. Luke Iserman este eroul unui reportaj Bloomberg într-un campus ilegal de containere de transport maritim reconfigurate în locuinţe pentru năpăstuiţii bulei imobiliare. Absolvent al Wharton School a Universităţii din Pennsylvania, acesta s-a mutat în California în căutarea unor oportunităţi de business. Cum chiriile erau prea scumpe, şi-a improvizat o locuinţă într-un container de transport mărfuri, cumpărat ieftin din port. Soluţia sa pentru problema acoperişului i-a devenit propria afacere. A cumpărat alte zece containere şi a amenajat un campus. Percepe chirii de 1.000 de dolari pe lună pentru cei care locuiesc în reşedinţele improvizate. Nu i-a fost greu să-şi găsească muşterii. Chiriile medii au urcat cu 16% până la 4.272 dolari pe lună în oraşul propriu-zis şi cu 15% în zona metropolitană, la 3.237 dolari, conform portalului Zillow, ceea ce a creat contextul de piaţă ca oamenii să se mute în containere. "Chiriile sunt a naibii de mari", îşi explică ei decizia.

Chiriaşii lui Iserman nu sunt, însă, nişte declasaţi. Unul este inginer la Facebook Inc., altul este programator la SolarCity Corp, în timp ce un al treilea este curier pe biciletă. Îmaprt toalete comune şi locuiesc în ceea ce proprietarul numeşte "un nou model de dezvoltare urbană care este mai sustenabil, mai accesibil şi mai fericit". Prin spiritul de aventură, desigur. Este răspunsul său la cea mai scumpă piaţă rezidenţială din SUA. "Oamenii devin creativi. Fac ceea ce trebuie să facă", spune Patrick Carlisle, analist-şef la agenţia imobiliară Paragon Real Estate din San Francisco.

Cargotopia

Este legal? Nu. Dar a evitat până acum evacuările care au mai fost pentru alte două astfel de situri din apropiere. "Deocamdată nu fac atâţia bani, dar aceasta îmi permite să locuiesc în zona Golfului San Francisco, ceea ce este în sine o ispravă", spune Iserman în vârstă de 31 de ani. El a găsit şi o denumire pentru tipul său de antrepriză: Cargotopia. "Este varianta cea mai ieftină ca alternativă la problema locuinţelor inaccesibile", spune un om care a studiat fenomenul, profesorul de urbanism Jake Wegmann de la University of Texas.

900 de dolari pe lună pentru un cort în spatele casei şi oameni trăind în copaci

Nu este vorba numai de containere navale. Garaje reconvertite în garsoniere, dormitoare transformate în camere de închiriat şi oferirea unei destinaţii rezidenţiale pentru spaţii de birouri sunt alte opţiuni des întâlnite, de cele mai multe ori fără forme legale. În oraşul Mountain View care este sediu pentru giganţi precum Google Inc. şi Linkedin Corp., John Potter a dat un anunţ pe portalul AirBnB pentru un cort în curtea casei închiriat pentru 900 de dolari pe lună, ceea ce a determinat altă duzină de persoane să vină cu oferte similare. Potter nu este descumpănit că i s-ar fi furat ideea: "Următorul meu anunţ va fi pentru o mini-căsuţă într-un copac." El are un mic studio pentru fotografii cu animale şi este el însuşi un om afectat de balonul imobiliar. Se salvează, însă, locuind la părinţi.

A evacua sau a nu evacua? Aceasta e întrebarea

În cadrul municipalităţilor există o dezbatere dacă aceste ansambluri trebuie dezafectate sau nu. Dacă unii se gândesc la evacuări, alţii văd lucrurile diferit. Între aceştia supervizorul oraşului San Francisco Jane Kim, al cărei purtător de cuvânt Ivy Lee spune că prioritatea municipalităţii ar trebui să fie aceea de a menţine în piaţă acele locuinţe pe care şi le permit cetăţenii. Scoaterea lor în ilegalitate ar trebui să fie abia măsura de ultimă instanţă.

Fără acte în regulă este şi John Gall, fost jucător de baseball pentru Saint Louis Cardinals. El a reconvertit recent o clădire de birouri la trei blocuri distanţă de sediul Twitter Inc. în unitate rezidenţială, fapt pentru care este în proces cu municipalitatea. Clădirea a fost pusă sub sechestru. Andrew Zack, avocat al lui Gall este revoltat: "Oraşul are această criză a locuinţelor şi a adoptat aceste politici care în mod esenţial îi forţează pe proprietari să lase oamenii să locuiască acolo."

Este vai şi amar dacă te pune proprietarul pe drumuri

Chiriaşii care încă nu au fost împinşi către aceste forme extreme de habitat sunt ei înşişi îngrijoraţi. Chandra Xian Redack stă singură şi plăteşte 830 de dolari pe lună pentru garsoniera sa. Dacă este dată afară este conştientă că tot ce este în rest în piaţă este în afara capacităţii sale de plată. Reprezentantă a unui magazin de comercializare a zarzavaturilor, aceasta locuieşte acolo încă din anul 2004 şi este speriată de ce ar putea urma: "Mi-ar plăcea să stau şi pe mai departe în San Francisco dacă este posibil, dar nu sunt sigură că voi putea."

Casa şi milionul de dolari

Despre cumpărarea de locuinţe nu mai poate fi vorba. Preţul mediu al tranzacţiilor a urcat la 1,14 milioane dolari pentru oraşul San Francisco şi la 660.000 de dolari pentru întreaga zonă metropolitană. Un studiu întocmit în luna mai, califica oraşele învecinate San Francisco şi San Jose ca fiind cele mai inaccesibile din toată piaţa rezidenţială americană. Acestea afişează cea mai mare discrepanţă între câştigurile tinerilor şi suma minimă necesară cumpărării unei locuinţe unifamiliale, de 80.162 dolari pentru San Jose şi 60.975 dolari pentru San Francisco.

14 chiriaşi şi doar două băi

Ceea ce este greutate pentru unii, este profit pentru alţii. New Avenue Inc., fondată în anul 2009, este o companie care vinde accesorii automatizate pentru clădiri şi abia face faţă comenzilor în ultimii ani. Spre exemplu, un client a cheltuit 100.000 de dolari pentru a transforma un garaj din Berkeley adăugând uşi, parchet, o chicinetă şi o baie. Închiriază spaţiul redesenat pentru 850 de dolari pe lună. Este relativ ieftin. Într-o casă cu patru dormitoare şi două băi don Los Altos cineva ţine nu mai puţin de 14 chiriaşi care pentru câte un pat plătesc 1.000 de dolari pe lună.

Lucrătorii veniţi din Rusia sau Japonia şi angajaţi la început pe salarii mici de Google sau de antreprenori cu buget redus din Silicon Valley împart câte şase aceeaşi cameră, amintind de marinarii secolului al XIX-lea. Împart câte o pizza şi joacă jocuri video, în timp ce posterele de pe pereţi cu figuri iconice ale industriei IT precum Steve Jobs, Steve Wozniak sau Sergei Brin spun totul despre năzuinţele lor.

Mai bine gratis într-o cutie de metal decât 4.200 dolari pe lună într-un apartament vizitat de ţânţari

În cartierul său de containere, Iserman este fericit. Nu regretă cu nimic apartamentul cu două camere cu podea înclinată, amplasat într-un district cu băltoace în care se înmulţeau ţânţarii şi pentru care plătea 4.200 de dolari pe lună. Pentru jumătate din sumă şi-a cumpărat prima cutie metală pe care a transformat-o în propria-i casă. Şi-a tăiat ferestre, a instalat un pat, un duş şi o podea de bambus. A făcut la fel şi pentru celelalte zece containere pe care le închiriază. Noua sa firmă, Boxhouse se axează pe această recondiţionare care costă aproximativ 12.000 de dolari, în timp ce locuinţa improvizată se va vinde pentru 20.000 de dolari. Şi nici nu este indezirabilă… din moment ce este aleasă ca o opţiune chiar şi de un inginer de la Facebook.