Adevărul despre miere. Cum puteți deosebi mierea adevărată de cea falsă

miere

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre miere. În ultimii ani, ni s-a vorbit tot mai des despre faptul că mierea pe care o cumpărăm din magazine este contrafacută. Termenul de „miere falsă” este folosit pentru a descrie cantitățile mici de miere reală, care au fost amestecate cu diverse alte zaharuri și siropuri.

Mai mult, în anumite cazuri pe rafturile magazinelor se află „miere” care nu conține deloc miere adevărată. De fapt, mierea a ajuns unul dintre cele mai falsificate alimente de pe piață.

Iată cum îi afectează asta pe cei care produc mierea adevărată, plus riscurile pentru sănătate ale așa-numitului superaliment. Acest site explică pe înțelesul tuturor ce este mierea falsă și cum ne poate afecta sănătatea.

Ce este mierea falsă și cum s-a ajuns ca 70% din toată mierea din SUA să fie falsificată

Oamenii consumă miere de mii de ani. Dar, în ultimii ani, savoarea sa și beneficiile uriașe aduse sănătății au transformat mierea în unul dintre cele mai contrafăcute alimente. Și, din păcate, majoritatea consumatorilor nu știe că o mare parte din mierea pe care o cumpără nu are nicio legătură cu mierea făcută de albine.

Mierea poate fi alterată în multe feluri, de la tratarea cu căldură pentru filtrare, până la diluarea sa cu aditivi modificați, cum ar fi zahăr sau sirop. Poate fi recoltată prea devreme sub formă de nectar de plante, prelucrată și vândută, în mod fals, ca produs final – miere. Există și impostori ingenioși care merg până într-acolo încât hrănesc albinele cu zahăr și sirop pentru a produce mai multă miere, lucru care afectează beneficiile nutriționale ale produsului.

Nici mierea Manuka, una dintre cele mai apreciate din lume, nu a scăpat de tentative de falsificare.

În timp ce Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) a creat un sistem de clasificare pentru miere pentru a permite consumatorilor să cunoască calitatea produsului pe care-l cumpără, nu există un sistem clar de verificare, astfel încât producătorii pot pune pe etichetă tot ce doresc. În 2013 a fost declanșată o anchetă de securitate internă, numită Project Honeygate, după ce doi importatori importanți de miere, Honey Solutions și Groeb Farms, au expediat miere falsă din China în SUA, trimițând-o mai întâi prin țări asiatice și europene.

Acest lucru le-a permis importatorilor să trimită miere falsă în SUA și a adus companiilor sute de milioane de dolari prin evitarea taxelor de transport, fiind cel mai mare caz de fraudă alimentară din istoria țării. Unii experți estimează că până la 70% din toată mierea din SUA este falsă sau falsificată.

Nutriția are de suferit când consumați miere falsă

Din cauza modului în care peisajul mierii s-a schimbat, apicultorii apelează din ce în ce mai mult la alte surse de venit.

Și, cu mai puțini producători de miere onești, potențialul vânzării cu amănuntul pentru producătorii de miere falsă devine tot mai mare. Așa că magazinele sunt pline acum cu miere falsă.

Nutriția are de suferit când consumați miere falsă

Mierea falsă nu va avea niciodată aceleași beneficii pentru sănătate precum mierea adevărată. Mierea adevărată, crudă, este bogată în compuși bioactivi cu proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. De asemenea, aduce beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, intestinală și respiratorie – și acesta este doar vârful aisbergului.

Când consumăm miere falsă – făcută din zahăr rafinat sau sirop de porumb bogat în fructoză – nu doar că pierdem toate aceste beneficii terapeutice, ci băgăm în noi un aliment puternic inflamator, care duce la apariția unor boli.

De asemenea, dacă mierea este tratată sau filtrată, mulți dintre compușii care o fac atât de sănătoasă se pot pierde.

Cum deosebiți mierea crudă de mierea falsă

Singurele modalități de a fi siguri că mierea nu a fost contrafăcută sunt fie verificând compoziția chimică, fie verificând adevărata origine a produsului.  Ținând legătura cu apicultorii locali putem rămâne informați, sprijinindu-i astfel să producă miere adevărată.

Apoi, apicultorii spun că mierea falsă nu va avea niciodată notele florale cu care se laudă mierea pură și că are un gust persistent de zahăr. Alții spun că, deși mierea este caracterizată de obicei ca fiind „lipicioasă”, mierea adevărată nu ar trebui să fie atât de lipicioasă, ci, mai degrabă ar trebui să se simtă ca o cremă între degete.

Dacă este foarte lipicioasă, ar putea fi un semn că mierea este făcută de fapt din zaharuri rafinate sau siropuri. În plus, la mierea crudă viteza de cristalizare depinde de conţinutul de glucoză, dar şi de prezenţa altor catalizatori precum grăunţe de polen şi bucăţele de ceară, care servesc drept nucleu pentru cristalizare.

Mierea crudă poate conţine bucăţele mici de ceară, polen şi propolis şi, de aceea, cristalizează mai repede.