”Anul trecut mierea a fost printre singurele produse care s-au ieftinit la raft, dar anul acesta preţul va creşte cu 10-15% din cauza diminuării producţiei cu peste 50%, iar o scumpire mai mare nu este posibilă pentru că românii nu sunt consumatori de miere la fel de activi ca europenii”, a spus Fetea, citat de Agerpres. Acesta a precizat că, în 2012, România va avea o producţie modestă de miere, undeva în jurul valorii de 10.000 de tone.
”România face în medie, anual, 20.000 – 22.000 de tone de miere, clasându-se pe locul patru în Europa, dar în 2012, din cauza condiţiilor climaterice s-a realizat între 50-60% din această producţie, în funcţie de zone, conform datelor pe care le avem din teritoriu. Am obţinut o producţie mulţumitoare la tei, dar am avut probleme la salcâm şi la floarea soarelui. Aici a debutat foarte bine, dar după primul extras a urmat o secetă cruntă şi a dus la uscarea florilor şi lipsa secreţiei de nectar”, a adăugat Fetea.
Şeful ACAR a subliniat presiunea imensă la care sunt supuşi apicultorii români şi producţia autohtonă de miere din cauza importurilor fără taxe din China şi Argentina. ”În România se importă anual în jur de 800 – 1.000 de tone, adică 10% din consumul mediu anual, ceea ce aduce o presiune asupra preţului produselor româneşti. Nu ne deranjează ceea ce vine din spaţiul comunitar ci produsele din Argentina sau China, care nu sunt taxate de statul român pentru a proteja producţia internă, iar apicultorii au de suferit”, a spus preşedintele ACAR.
În ceea ce priveşte consumul de miere, România are o medie de 500 de grame pe an pe locuitor, un consum în creştere faţă de acum 10 ani, dar, comparativ cu două kilograme în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia, se situează încă la un nivel redus. Preşedintele ACAR a cerut ajutorul Ministerului Agriculturii în privinţa creşterii consumului de miere pe piaţa internă, una dintre soluţii fiind activarea legii 509/2006 privind consumul mierii în şcoli.
”Avem o lege promulgată pentru introducerea mierii în şcoli, Legea 509/2006, dar în locul ei s-a introdus mărul. Cred că s-ar putea activa această lege astfel încât şi românii să consume un produs natural pe care îl exportăm an de an, mai mult de jumătate din producţie”, a adăugat şeful ACAR. Ediţia a 7-a Târgului Naţional al Mierii reuneşte în acest an 110 producători, peste aşteptările organizatorilor, aceştia aducând din toate colţurile ţării o gama largă de produse apicole.
Târgul are loc în acest weekend (14-16 septembrie 2012) pe platforma Apicolă Băneasa, în incinta Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură şi este organizat de ACAR în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. ACAR este o asociaţie înfiinţată din 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi materialul genetic necesar.
Din cei 36.000 – 40.000 de apicultori la nivel naţional, aproape 60% sunt membri ai ACAR, iar 65% din efectivele de albine sunt deţinute de aceştia.