REZULTATE Anul acesta este unul dificil şi pentru apicultori, deoarece ploile au redus producţia cu 50%, iar investiţiile făcute sunt mult mai mari decât ajutoarele primite de la UE sau de la bugetul naţional
Afacerile în apicultură nu mai par deloc profitabile în 2014, având în vedere producţia slabă cauzată de condiţiile meteorologice nefavorabile din această vară. Potrivit lui Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), producţia de miere s-a redus la jumătate, din cauza secetei înregistrate în vestul ţării şi a ploilor excesive din sud. În unele zone ale țării, precum Oltenia, producţia a scăzut chiar cu 70% faţă de 2013, iar preţul mierii a urcat deja cu 20%.
În acelaşi timp, nici cererea nu s-a modificat foarte mult în ultimul an. „Consumul de miere din România este foarte scăzut, de circa 400-450 de grame/locuitor anual. În timp ce locuitorii din ţările nordice consumă circa 4,5 kilograme de miere anual“, ne-a spus Ioan Fetea. În acelaşi timp, circa 10%-15% din mierea consumată în România provine din import.
Sume decontate foarte mici
În ceea ce priveşte ajutorul autorităţilor acordat sectorului apicol, până pe data de 15 octombrie 2014, circa 30 de milioane de lei vor ajunge la producătorii de miere eligibili în Programul Naţional Apicol (PNA) 2014-2016. Însă, apicultorii susţin că sumele decontate prin acest program nu sunt suficiente pentru a acoperi investiţiile făcute.
În opinia lui Ion Ardelean, preşedintele Asociaţiei „Apisigmar“ Sighet, doar 35%-40% din investiţiile făcute ajung să fie decontate. „Nu-i uşor de accesat Programul Naţional Apicol pentru că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură complică lucrurile prin introducerea diverselor criterii care se dovedesc a fi inutile“, spune Ardelean, căruia i se vor deconta cheltuielile făcute pentru creșterea celor 50 de familii de albine pe care le deţine. În prezent, cei mai afectaţi sunt micii producători care au până în 50 de familii de albine, pentru că sumele alocate prin PNA sunt derizorii.
Alexandru Ilinca, preşedintele Asociaţiei APIS Oltenia, este un alt apicultor care a accesat PNA. El are 200 de familii de albine şi, recent, a mai cumpărat 50 de familii, cu 20.000 de lei.
El susţine că apicultura nu este pentru oricine. „Trebuie să cunoşti foarte bine acest sector şi mai trebuie să ai multă răbdare pentru a obține rezultate“, a explicat Ilinca, care a încasat anul acesta 25.000 de lei din producţia sa .
Unii apicultori au ales să nu mai apeleze la susţinerea financiară din cadrul PNA, deoarece sunt nevoiţi să aloce foarte mult timp pentru întocmirea actelor. „Nu am mai depus dosar de finanțare în acest an din două motive: primul a fost că nu am mai avut timp să întocmesc actele, iar al doilea – sumele decontate“, a subliniat Adrian Vintilă, preşedintele Asociaţiei Pro Apicultura.
Ajutorul de minimis: 4 milioane de lei
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a afirmat că apicultorii vor primi patru milioane de lei printr-un ajutor de minimis pentru a compensa o parte din pierderile înregistrate în acest an. Se vor acorda 4 lei per familie pentru crescătorii care au până la 75 de familii de albine şi 7,5 lei pe familie pentru cei care au peste 75 de familii. Producătorii de miere susţin că nu este vorba de o sumă mare, dar un ajutor este binevenit.
În urma centralizării de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a cererilor de plată depuse de solicitanţi până la termenul-limită (1 august 2014), suma solicitată a fost de 32,5 milioane de lei, în condiţiile în care prin PNA au fost alocați 29,7 milioane de lei.
Pentru anul 2014, peste 12,97 milioane de lei au fost destinați decontării procentuale a sumelor pentru achiziţia mătcilor, roiurilor pe faguri sau familiilor de albine şi alţi 11,56 milioane de lei decontării procentuale a sumelor pentru achiziţia stupilor.
De asemenea, peste cinci milioane de lei au fost alocaţi pentru decontarea integrală a sumelor destinate achiziţiei de medicamente, iar circa 527 lei pentru decontarea integrală a analizelor mierii.
Apicultura în cifre
România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa. Anul trecut, au fost produse aproximativ 18.000 de tone. În prezent, România deţine 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori. Peste 60% dintre aceştia sunt membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, având 900.000 de familii de albine. În sistem ecologic, producţia de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar numărul familiilor de albine certificate a fost de 110.000.