Mierea românească are tot mai puţin succes la export

România a exportat în primele opt luni din acest an o cantitate de 4.476 de tone de miere naturală, în scădere cu aproape 31% faţă de perioada similară din 2010, când exporturile au totalizat 6.461 tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Încasările din exporturile de miere naturală au însumat, în primele opt luni, 14,83 milioane de euro, cu 18,5% mai puţin faţă de cele 18,2 milioane euro încasate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor MADR, valoarea importurilor de miere în primele opt luni din 2011 a depăşit 1,934 milioane de euro, pentru o cantitate de 812,6 tone, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut a totalizat 1,072 milioane de euro pentru 507 tone de miere aduse de pe piaţa externă.
Atât exporturile cât şi importurile de miere au fost realizate îndeosebi către şi din ţările UE.

Potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, producţia de miere din România este estimată la 21.000 de tone, pentru anul 2011, în creştere cu 30-40% comparativ cu anul 2010. Românii consumă, în medie, 500 de grame de miere anual, mult sub nivelul înregistrat în ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme de miere.

România deţine, la ora actuală, locul patru în Europa din punct de vedere al producţiei de miere, după Germania, Franţa şi Ungaria, cu circa 20.000 de tone anual, şi locul şapte la numărul de familii de albine, cu aproape 1,2 milioane.