„Producţia de miere din acest an este deosebit de bună, mai ales la salcâm şi floarea soarelui. Credem că va fi o creştere de 30-40%. Vom vedea după centralizarea datelor. Dacă anul trecut s-au obţinut cam 15-18 mii tone, anul acesta din estimări rezultă peste 21 mii tone”, a spus Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.
Apicultorii sunt mulţumiţi de producţia mare obţinută, dar acest beneficiu aduce după sine problema scăderii preţului. Fiind oferat mare şi cererea destul de redusă, nu prea au cui vinde. Astfel, s-a ajuns deja la o scăderea a preţurilor.
„Criza economică a făcut ca la nivel european oamenii să consume mai puţină miere. În plus, producţia de miere în ţările Uniunii Europene a fost foarte bună. În aceste condiţii, preţul la apicultorii români a scăzut deja cu 15-20%”, a mai spus Fetea.
Perioada verii este oricum mai puţin propice vânzărilor de miere, iar producătorii aşteaptă toamna, dar nu cu foarte mari speranţe.
„Va trebui să mai scădem preţurile dacă vrem să vindem pentru că oferta este foarte mare. Sunt tot mai mulţi apicultori şi producţie foarte bună, aşa că trebuie să vedem cu putem face să ne vindem marfa”, a spus Florin Mocondoi, reprezentantul Apicola Bacău.
În România există acum în jur de 1,3 milioane familii de albine, iar potenţialul de dezvoltare este să se ajungă la 1,5 milioane familii. Din producţia de aproximativ 21 mii tone, jumătate este reprezentată de mierea polifloră, mierea de salcâm reprezintă 35%, iar cea de tei – 15%.
Românii consumă anual în jur de 500 grame de miere, în timp ce nemţii consumă două kilograme. Producătorii români vând acum mierea în medie cu aproximativ 20 lei per kilogram.
Cei interesaţi să cumpere miere direct de la apicultori, pot merge la Târgul mierii, unde expun peste o sută de produători din toată ţara, timp de trei zile, în perioada 2-4 septembrie.