Dar, subliniază publicația NationalInterest, pare puțin probabil, să sugerezi că noul MiG-41 ar putea face primul său zbor până în 2025, așa cum a lăsat să se înțeleagă Rostec. Și mai greu de crezut este ca aeronava să poată înlocui MiG-31 până la sfârșitul acestui deceniu.
În lumea tehnologiei, termenul „vaporware” se referă la un produs care este anunțat publicului, dar nu este încă disponibil și rămâne în mare parte în stadiul de concept. Este, de asemenea, ceva care nu reușește să se materializeze și care nu va ajunge niciodată pe piață. Interceptorul stealth Mikoyan MiG-41 din generația a cincea plus sau chiar a șasea, care este dezvoltat în cadrul programului PAK DP, pare să se înscrie în categoria vaporware-ului militar.
Scopul programului PAK DP este de a dezvolta un înlocuitor pentru MiG-31, care a intrat în serviciu cu Forțele Aeriene Sovietice în 1980, iar ulterior a fost modernizat ca MiG-31BM.
De când a fost anunțat, în 2018, au apărut câteva detalii despre aeronavă, inclusiv faptul că ar fi echipată cu un motor ramjet sau turboramjet și ar utiliza tehnologia stealth. Interceptorul ar fi capabil să atingă o viteză de la 4 la 4,3 Mach, în timp ce unele date sugerează ar putea ajunge chiar la 5 Mach. MiG-41 ar fi, de asemenea, capabil să transporte rachete antisatelit și ar putea funcționa în medii aproape spațiale. S-a spus chiar că aeronava ar putea chiar să doboare o rachetă hipersonică.
O astfel de funcționalitate este exact genul de hiperbolă care se aseamănă cu termnul vaporware. Funcțiile care par să sară peste standardele din industrie sunt exagerate, iar termenele limită pentru lansarea eventuală a produsului par extrem de nerealiste. În 2016, șeful MiG, Serghei Korotkov, anunța că „până în 2028, interceptorul de vânătoare MiG-31 va înceta să mai existe. Avem timp să creăm un nou avion ca înlocuitor”.
MiG-31 a ieșit din producția de serie în 1993. Rusia a început însă de curand să modernizeze aparatul, despre care afirma că vrea să-l păstreze operațional până prin 2030.
Moscova se străduiește însă și în a produce Su-57, avionul de luptă stealth de generația a cincea. Iar lucrările întîrzie. După cum scrie DefenseNews, analiștii militari sunt sceptici că Rusia va putea vreodată să dezvolte, să fabrice și să producă noul MiG-41 în intervalul de timp anunțat. Sectorul aerospațial al Rusiei ar putea fi extins la numeroase alte proiecte, inclusiv dezvoltarea Su-57 și modernizarea flotei de bombardiere.